Presunúť na hlavný obsah

Lieskovce – chrumkavá dobrota

Recepty

Konzumácia lieskových orieškov je známa od staroveku. Už v dávnej histórii boli lieskové orechy symbolom lásky a plodnosti.

Obľúbené boli pre svoje liečivé účinky, ktoré sa v neskorších dobách potvrdili. Lieskové orechy všetkých typov sa pridávajú do korenených jedál, častejšie však slúžia ako doplnok sladkých jedál a vďaka svojim výživným a liečivým účinkom je lieskový oriešok nenahraditeľnou surovinou pri zhotovení cukrárskych výrobkov. Vyrába sa z nich likér a lisuje ľahký stolový olej, ktorý sa užíva hlavne v parfumérii a maliarstve.

Oplatí sa ich hrýzť
Lieskovce sú prospešné pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní, priaznivo pôsobia na zlepšenie pamäti a upokojenie. Spolu medom sú veľmi vhodné ako posilňujúci prostriedok pre chorých, rekonvalescentov, študentov a športovcov, povzbudzujú funkciu čriev, vývoj svalstva a zlepšujú funkciu ciev.

Vydržia dlho
Oriešky sa môžu jesť už krátko pred dosiahnutím zrelosti, na skladovanie sa však hodia úplne zrelé plody. Najlepšie je nechať oriešky opadať. Pred skladovaním sa lúpu a sušia. Naložené do soli vydržia aj rok.

Kosti ich majú rady
Lieskové oriešky obsahujú kvalitné oleje, bielkoviny, vitamíny radu B, vitamín E a C. Nachádza sa v nich množstvo vlákniny, karoténu, kyseliny listovej a pantoténovej, draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo, zinok a selén. Sú tiež zdrojom bóru, ktorý napomáha fungovanie bunkových membrán a spolu s vápnikom a vitamínom D je dôležitý pre zachovanie kostnej hmoty.

Tip lenivého labužníka
Oriešky ľahko opražíme a potom pomelieme, zmiešame ich s vanilkou a cukrom a zalejeme hrnčekom horúceho mlieka. Necháme asi 10 minút odstáť, potom vyberieme vanilku a lieskovo-vanilkové mlieko podávame.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK