Hovädzí guláš na čiernom pive - pochúťka od šéfkuchára
"Česká kuchyňa je môj život; vyrástol som na nej, učil som sa o nej a teraz v slovenskom zahraničí sa ma na ňu každý pýta," hovorí Marek Ort, šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu.
Pre našich čitateľov pripravil tradičnú a vynikajúcu pochúťku.
Hovädzí guláš na čiernom pive
Suroviny:
- 800 g hovädzieho krku
- 400 g cibule
- 100 g masti
-2 PL paradajkového pretlaku
- 50 g sladkej papriky
- 400 ml čierneho piva
- soľ
- mleté čierne korenie
- cesnak
- majorán
-rasca
- maslová zásmažka
Zemiakové placky:
- 1 000 g zemiakov
- 120 g hladkej múky
- 5 PL mlieka
- 2 vajcia
Postup:
1. Na rozpálený tuk hodíme hrsť rasce a vzápätí nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do zlata. Pridáme paradajkový pretlak a sladkú papriku. Do takto pripraveného základu vložíme mäso pokrájané na kocky, orestujeme, pridáme soľ, korenie, cesnak, podlejeme pivom a dusíme do zmäknutia. Potom podľa potreby dolejeme vodu a zahustíme zásmažkou. Na konci pridáme majorán a dochutíme.
2. Surové zemiaky olúpeme, umyjeme a nastrúhame. Vodu čiastočne zlejeme. Nastrúhané zemiaky ochutíme soľou a korením. Pridáme vajcia, majorán, podľa potreby múku a mlieko, aby cesto nebolo tuhé.
3. Do rozpáleného tuku na panvici kladieme lyžicou pripravenú zemiakovú zmes, ktorú rozotrieme na placky a osmažíme ich na obidvoch stranách do zlata.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marek Ort, šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu