Kórejský slow-food: Pripravte si ostrosladké kuracie stehná
Kórejská strava je typicky pomalá (slow food) a zároveň zdravá, čím priťahuje záujem ľudí na celom svete.
Ostrosladké kuracie stehná so šalátom s citrónovým dresingom
Potrebujeme:
- kuracie stehná
- 4 PL kórejskej pasty zo štipľavej papriky
- 4 PL kečupu
- 2 PL vína na varenie
- 2 PL cukru
- 1 PL ryžového vína mirin (nemusí byť)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- štvrť hrnčeka posekanej cibule
- soľ
- korenie
- pol hrnčeka vody
- prášok z píniových orieškov
- šalát:
- paprika
- hlávkový šalát
- rajčiny
- čakanka
- brokolica
- krevety
- citrónový dresing
Postup:
1. Cesnak a cibuľu restujeme na oleji, kým cibuľa nie je osmažená dosklovita. Pridáme štipľavú paprikovú pastu, kečup, ryžové víno mirin, cukor, víno a pol hrnčeka vody. Privedieme do varu a pomaly varíme 10 až 15 minút. Dochutíme soľou a korením.
2. Omáčku dáme preč z ohňa a vyprážané kuracie stehná ponoríme do omáčky. Stehná vyberieme a dozdobíme práškom z píniových orieškov.
3. Podávame so šalátom zo zeleniny s citrónovým dresingom.
Info: Červená papriková pasta sa v kórejskej kuchyni používa na dusené a smažené jedlá, na grilovanie a na šaláty.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty: z knihy Krása kórejského jedla
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu