Keď sa v gastronómii povie - Slovensko
Čo môže ponúknuť svetu taká malá krajina uprostred Európy, akou je Slovensko? Nezdá sa, ale aj v oblasti gastronómie je toho dosť.
Hoci nás vždy považovali a stále považujú za kopaničiarov, drotárov a chudobný národ, práve táto nevýhoda môže byť našou prednosťou. Len treba vedieť predať naše produkty a možno by sme sa čudovali, ako rýchlo sa táto naša neradostná povesť dá vymazať. A tu je niekoľko tradičných výrobkov pod značkou made in Slovakia.
Bryndza
Hádam najznámejším slovenským produktom je bryndza. Základom na výrobu tradičnej bryndze je neupravené ovčie mlieko. Z neho sa najprv urobí hrudkový ovčí syr a ten sa v bryndziarni upraví na mäkkú slanú hmotu s výraznou chuťou. Niektorí výrobcovia miešajú pastu z ovčieho syra s čerstvým kravským syrom a pripravujú takzvanú zimnú bryndzu. Bryndza sa používa hlavne na prípravu slovenského národného jedla - bryndzových halušiek.
Oštiepok
Oštiepok je klasický slovenský plnotučný ovčí údený parený syr žltohnedej farby a jemnej slanej chuti. Vyrába sa v tvare veľkého vajca alebo elipsy s pôvodnou geometrickou ornamentikou. Pochádza zo severu Slovenska. Jeho využitie je široké tak v teplej kuchyni na zapekanie, vyprážanie, gratinovanie ako v studenej kuchyni na rôzne syrové misy a šaláty alebo len tak - na chlieb s maslom.
Syrové korbáčiky
Korbáčik je spletený vrkôčik z pareného syra. Kolískou jeho výroby je obec Zázrivá na Orave, dokonca jej obyvatelia by radi dosiahli presadenie oficiálnej značky Zázrivský korbáčik. Základom jeho výroby je ovčí alebo kravský syr, ktorý sa nechá trochu dozrieť. Keď má správnu zrelosť, pokrája sa na malé kúsky do horúcej vody, potom sa syr naťahuje z horúcej vody do studenej a súčasne stáča do vrkôčikov. Hneď potom korbáčiky putujú do slaného roztoku.
Bratislavské rožky
Obľúbenými vianočnými sladkosťami sa už pred mnohými rokmi stali bratislavské rožky. Túto lahôdku kedysi dávno cukrári piekli celoročne a k spokojnosti zákazníkov predávali po celom Uhorskom kráľovstve. Už z roku 1590 máme prvý doklad o tom, že v hostincoch sa ponúkali rožky, ktoré nazývali "požóniky" alebo "bajgle". Bratislavské rožky majú dobrý zvuk dodnes. Receptúra na výrobu pravých rožkov je zahalená mnohými tajomstvami.
Skalický trdelník
Za týmto názvom sa skrýva preslávená pečená sladká orechová pochúťka. V Skalici - mieste zrodu trdelníka - sa pečie klasickým spôsobom na otvorenom ohni. Trdelník sa dostal do Skalice prostredníctvom kuchára zo Sedmohradska, ktorý nastúpil službu u maďarského generála vo výslužbe, ktorý sa usadil v tomto meste. Trdelník svoj názov dostal od valčeka – trdlice, na ktorý sa navíja cesto. Koncom roka 2007 dostal skalický trdelník ako prvý slovenský výrobok ochrannú známku Európskej únie.
Borovička
Borovička je alkoholický destilát, národný slovenský nápoj. Patrí do skupiny ovocných destilátov, je svieža, s typickou chuťou a arómou po borievkach, ktoré sú spolu s kvalitným liehom a vodou základom tohto výnimočného destilátu. Má nesporné gastronomické prednosti – už malý štamperlík pred jedlom podporuje trávenie a látkovú premenu. V EÚ patrí spišská borovička v kategórii borievkové destiláty medzi chránené značky. Na slovenskom trhu je už viac ako 100 rokov.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK