Recept: Jahňacie rebierko so šípkovou omáčkou - ako od babičky
Slovenskí kuchári zabúdajú na úžasné jedlá našich babičiek.
Vladimír Lokšík: "Nepočul som o Francúzovi, čo by sa chválil talianskou kuchyňou. Ale poznám, žiaľ, veľa slovenských kuchárov, ktorí zabúdajú na úžasné jedlá našich babičiek. Mali by sme sa viac usilovať o zdokonaľovanie a posúvanie jedál, typických pre krajinu a región, z ktorých pochádzame."
Príprava: 30 minút
Varenie: 15 minút
Obťažnosť: 2
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g jahňacieho chrbta
40 g rozmarínu
150 ml olivového oleja
400 g šípok
1 väčšia cibuľka
50 g masla
100 g medu
200 ml červeného vína
5 ml brandy medovka
soľ
mleté čierne korenie
silný vývar z kostí a zeleniny
Postup:
1. Jahňací chrbát v celku nasolíme, nakoreníme, preložíme rozmarínom a prelejeme olivovým olejom. V chladničke necháme do druhého dňa.
2. Na rozpálenom oleji opražíme mäso z oboch strán, položíme na plech a dáme dopiecť do rúry na 7 až 20 minút, podľa toho, ako ho chceme mať prepečené.
3. Omáčku pripravíme tak, že do vody dáme rozvariť šípky asi na hodinu. V kastróle necháme skaramelizovať med, pridáme víno, medovku, soľ a korenie, necháme odpariť alkohol a redukujeme asi päť minút. Zalejeme šípkami s vývarom. Povaríme 20 minút a prepasírujeme cez jemné sitko. Podávame so smotanovými zemiakmi.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha
Jedlo pripravil: Vladimír Lokšík, šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach