Presunúť na hlavný obsah

Šípky - silné, vitálne i nežné

Recepty

Šípkový ker vyniká nezdolnosťou, veľmi ľahko sa rozmnožuje, vytvára nepreniknuteľné krovie.

Plody šípok akoby prevzali jeho silu a vitalitu. Zo šípok sa dá pripraviť šípková omáčka, ktorá sa hodí predovšetkým k zverine. Zo šípok sa dá pripraviť aj sirup, upiecť koláčiky alebo môžu byť súčasťou mnohých ďalších omáčok. Šípkový čaj, víno, likér či džem môžu byť príjemným spestrením jesenného stolovania.

Hippokratov liek
Plody šípovej ruže ordinoval svojim pacientom už sám Hippokrates. Pôsobia proti infekciám a nachladnutiu, spevňujú cievy a pomáhajú pri bolestiach žíl a kŕčových žilách, zlepšujú zásobovanie kyslíkom, starajú sa o dobré nervy a stimulujú libido a potenciu.

Excelentný zdroj "céčka"
Šípky obsahujú vitamín C v naozaj silnej koncentrácii: 200 až 500 mg vitamínu C v 100 g dužiny. To je až desaťnásobok obsahu citrónov. Sú hodnotnejšie a lacnejšie než vitamínové tabletky. Okrem vitamínu C obsahujú i množstvo karoténov - provitamínov A, vitamíny skupiny B a sú bohaté na prospešné organické kyseliny, triesloviny a hojivé látky.

Tip lenivého labužníka
Podrvené sušené šípky zalejte studenou vodou (na šálku vody počítajte s PL šípok), nechajte cez noc macerovať pri izbovej teplote, krátko pred použitím macerát podľa potreby opatrne zahrejte, preceďte cez husté sitko, dochuťte medom a zdravý výborný čajík je hotový.

Rýchly recept: Šípková omáčka k zverine
250 ml bieleho vína
125 ml smotany
2 PL paradajkového pretlaku
3 PL pretlaku zo šípok
kl cukru
soľ
čierne korenie
klinček
PL citrónovej šťavy

Postup:
1. Víno s klinčekmi a cukrom prevaríme na menší objem, pridáme pretlak z paradajok a šípok, citrónovú šťavu, čierne korenie a soľ.
2. Takto pripravenú omáčku zalejeme smotanou a zľahka necháme prejsť varom.
3. Pretlak zo šípok pripravíme tak, že očistené plody zbavíme semien, pokrájame a uvaríme domäkka len máličko podliate vodou. Po rozvarení rozmixujeme, môžeme prisladiť a prisoliť podľa chuti.
4. Výborná prírodná omáčka sa hodí aj k inému mäsu upravenému na divoko. Vhodnou prílohou sú knedle.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK