Presunúť na hlavný obsah

Anketa: Prečo a ktoré slovenské potraviny rád nakupujem

Lifestyle

Aj známe osobnosti musia nakupovať potraviny. Aký tovar uprednostňujú?

Danica Jurčová, herečka:

Mám rada slovenské špeciality a najradšej ich ochutnávam, priamo tam, kde ich vyrábajú. V Liptove som našla jeden salaš, kde si vždy kupujem čerstvé ovčie výrobky a popritom sa ešte pokochám pohľadom na okolité hory. V Prašníku neďaleko Piešťan som zasa objavila chutné kozie výrobky. Mladý farmár tu ponúka kozie jahodové a malinové jogurty. Nie je v nich umelá aróma, ale čisté ovocie. To si najradšej nakupujem na trhoch, pretože ponuka z hypermarketov nedosahuje ani zďaleka kvalitu, chuť či vôňu ovocia zo slovenských sadov. Tobôž, keď sa človek každú chvíľu dozvedá, aké nástrahy sa skrývajú v cudzokrajných výrobkoch. Myslím si, že je dobré, ak našinec kupuje slovenské potraviny, je to najjednoduchší spôsob, ako podporiť slovenskú ekonomiku.

Peter Michalica, husľový virtuóz:
V našej rodine nakupujeme slovenské mliečne výrobky, najmä žinčicu, ovčí a kozí syr. Vždy dám prednosť slovenskému mäsu, obzvlášť po posledných potravinových škandáloch. Zato údenárske mäsové výrobky a chlieb si kúpim radšej v Brne. Sú kvalitnejšie. Vyhovuje mi aj naša zelenina a ovocie. S manželkou radi ochutnávame slovenské vína a v poslednom čase si kupujeme aj slovenské biopotraviny. Škoda len, že tak ako rastie ponuka bioproduktov, zakapávajú biografy, súvisí to zrejme aj s vysokou ponukou amerických filmových gýčov. Strávil som takmer päť rokov života v USA a ochutnal som tam vrcholné kulinárske výtvory, no vždy to bolo v reštauráciách, ktoré neboli typicky americké. Práve vďaka pobytu v USA dobrovoľne nechodím do typických sietí rýchleho občerstvenia ani na Slovensku.

Mária Ďurišinová, bývalá reprezentantka v hádzanej:
Radšej si kupujem slovenské výrobky ako zahraničné. Vyrástla som v tejto krajine, ktorá sformovala aj moju chuť a keď si môžem vybrať medzi slovenským plesňovým syrom a francúzskym, tak si vyberiem slovenský. Má to nielen moju chuťovú logiku, ale aj inú: kúpou slovenských potravín podporujem slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Slovenské potraviny ani v minulosti nezaostávali kvalitou za zahraničnými, ale chýbali im atraktívne obaly. Práve krásne obaly predávali zahraničné potraviny. Moje potravinové zvyklosti sa však menia. Niekedy som si nevedela bez mäska a klobásky predstaviť život a teraz preferujem oveľa viac ľahké jedlá, najmä jogurty a syry.

Ivan Vojtek, herec:
Slovenské potraviny spĺňajú celkom iste európske normy, pretože ich máme ešte prísnejšie, ako predpisuje Brusel. Potraviny predáva obal a mnohí ľudia sa dajú nachytať práve na krásny cudzokrajný obal, ale obsah niekedy za veľa nestojí. Človek by mal byť lokálpatriot a veriť slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Chutí mi kvalitné domáce slovenské maslo, celozrnný slnečnicový chlieb od pekára zo susednej dediny. Na dobrých potravinách človek neušetrí. Viem, že veľké obchodné siete robia výhodné akcie, ale mne sa nechce jesť sóju v párkoch, len preto, že sú lacné. Človek potom sám sebe škodí. Radšej menej jesť, striedmejšie, ale dopriať si kvalitu. Pred rokom som zmenil životný štýl a schudol som 21 kíl. Jem veľa ovocia a zeleniny, ktorú si aj sám dopestujem. Vitamíny nakupujem na trhoch, hoci je to o pár centíkov drahšie. Dovozové ovocie odtrhnú predčasne, schladia, nikdy nedozrie, načo ho potom jesť? Hydinu si kupujem slovenskú, u mňa nenájdete kurča z Poľska či Brazílie, ktoré ktoviekde ešte prebalia. Keďže žijem na dedine, objednám si vždy domáce, na kukurici a tráve odchované kurča, ktoré videlo aj slnko. Každému odporúčam, nech na jedle nešetrí, pretože ide o jeho zdravie.

Jana Dukátová, majsterka sveta v kanoe:
Určite si kontrolujem pôvod potravín, pri mäse predovšetkým, najradšej si kupujem slovenské. Práve som sa vrátila z nákupu potravín. V obchode ponúkali lacné kuracie prsia, boli mi podozrivé, napadlo mi, že budú ázijské. Pozriem na obal a boli z Česka. Nevzala som si ich, lebo som ich nepotrebovala. Akcia ešte neznamená, že musím stoj čo stoj nakupovať. Mám rada slovenské, ale aj české mliečne výrobky. Keď cestujem do zahraničia, vždy si zoberiem slovenské sladkosti, koľko vládzem a je povolené. V Austrálii sa mi z tamojšej ponuky ťažko vyberá, je to skrátka iná chuť. Samozrejme, aj vonku robia výborné veci - švajčiarska či belgická čokoláda,nemá páru. Ale také keksíky, ako sa vyrábajú na Slovensku, inde nemajú.

Jozef Golonka, hokejová legenda:
Keďže roky nakupujem, poznám ceny aj kvalitu výrobkov. Uprednostňujem slovenské potraviny, lebo viem, že podliehajú prísnej kontrole kvality. Mnohé zahraničné potraviny predávané na Slovensku sú ponúkané za dumpingové ceny a nepredstavujú najvyššiu kvalitu. Po zeleninu a ovocie chodím najradšej na trh, takisto mám svojich osvedčených mäsiarov. Potraviny pre väčšinu obyvateľov nie sú. Rakúšania si zo svojho zárobku kúpia viac potravín ako Slováci. Ako majú vyžiť zo 400-eurového platu povedzme predavačky alebo absolventi vysokých škôl? A keďže občas sa zastavím v Rakúsku, všimol som si, že tie isté potraviny predávané tam aj u nás sú u susedov lacnejšie. Toto sa zdravým rozumom nedá pochopiť.

Jarmila Hargašová, televízna moderátorka:
Mám vyskúšané, že slovenské mliečne a aj mnohé ďalšie potravinárske výrobky sú lepšie ako mnohé z tých, čo sa k nám dovážajú zo zahraničia. Priznám sa, že mám v sebe potrebu kúpiť si slovenský výrobok. Ak  zistím, že ho nemám v košíku, tak som sa ochotná vrátiť sa k regálu a vymeniť ho za slovenský. Úprimne ma vytáča, keď v slovenských reštauráciách ponúkame zahraničné minerálky. Slovensko má toľko minerálnych vôd, že neviem, ktorá krajina sa mu môže vyrovnať. Pár ráz som sa sťažovala a odpoveďou mi bolo, že slovenskí výrobcovia neponúkajú malé fľašky, a preto ich v reštauráciách nemajú. Považujem to za absurdné. Skutočne tomu nerozumiem, prečo by sme mali piť vodu spoza hraníc, keď ich doma máme nepreberné množstvo.

Tibor Huszár, fotograf:
Málokedy chodím do supermarketov, mám svoje preverené malé obchodíky, kde sa poznám s predavačkami. Vytvorili sme si až osobný vzťah. V Modre mám svojho mäsiara, v ďalšom obchodíku kúpim 15-20 druhov čerstvého chleba a rožky od pekárov z Častej, Šenkvíc. Na trh do Pezinka chodím nakupovať ovocie a zeleninu. Tieto potraviny sa mi zdajú požehnanejšie, sú to dobré a chutné výrobky. Urobia mi vždy radosť, lebo nie sú anonymné. Prečo by som mal robiť tržbu nejakému zahraničnému anonymnému supermarketu, keď môžem pomôcť prežiť slovenskému obchodníkovi, farmárovi a potravinárovi? Keby každý takto uvažoval, bolo by na Slovensku lepšie. Aj z mliečnych výrobkov preferujem slovenské. Vždy sa pozriem na pôvod výrobku. Mňa obalom nedostanú. Kedysi som fotil pre reklamu a marketing a viem, že v krásnom obale sa občas aj zdochlina predáva.

Zuzana Žirková, reprezentantka v basketbale:
Priznám, sa že nerobím veľký rozdiel medzi slovenskými a zahraničnými potravinami. Keď mi niečo chutí, tak to zjem a nehľadám nálepku, odkiaľ potravina pochádza. Ale zasa niektoré slovenské potraviny sú natoľko unikátne, ako napríklad ovčie syry, takže tam je voľba veľmi jednoduchá.

Stanislav Griga, futbalový tréner:
Som vegetarián. Mám rád slovenské mliečne výrobky, bryndzu, žinčicu. Nekupujem ich hocikde, ale u svojich obchodníkov. Na trhu si vyberám zeleninu zo slovenského juhu. Viem, že žitnoostrovskí pestovatelia sú výborní zeleninári. To, čo ponúkajú, je čerstvé, chutné, voňavé.

Beata Dubasová, speváčka:
V každom prípade sa vždy pri nákupe potravín pozriem, kto je výrobca. A keď mám na výber dve porovnateľné potraviny, vždy si vyberiem slovenskú potravinu. Nemám dôvod našim výrobkom nedôverovať, pretože tu vždy bola a dúfam, že aj naďalej je, prísna kontrola výrobkov. Teraz dozreli jablká, sú vynikajúce, preto nechápem, prečo ich vozíme z cudzieho sveta. Úplne ma dojali zemiaky. Máme ich prebytok a v obchode som videla aj české a poľské. Chýba tomu logika. Kupujem si slovenské maslo, syry, jogurty, sú vynikajúce, mäso už dlhé roky od známych bratislavských mäsiarov. Viem, že mäso aj výrobky sú čerstvé, milujem príjemnú obsluhu. V akciách veľa nekupujem, pretože často ide o potraviny, ktorým sa v ten deň končí záruka, a to sa mi nepáči. Snažím sa kupovať čerstvé potraviny, žiadne trvácne jogurty.

Ján Filc, hokejový tréner:
Základné potraviny, ako chlieb, pečivo, maslo, ktoré nakupujem, sú celkom iste slovenské. Ale sú veci, ktoré na Slovensku nedopestujeme, ako olivy, alebo nevieme vyrobiť. Takže keď dostanem chuť na maďarskú salámu, kúpim si ju. Určite uprednostním slovenskú hydinu pred kurčaťom dovezeným z Južnej Ameriky, už len kvôli vzdialenosti, ktorú mäso prekonalo. Privítal by som, keby v obchode bolo úplne jasné označenie výrobkov, aby hneď bolo jasné, odkiaľ výrobok pochádza. Prebaľovanie je zavádzanie, asi každý zo spotrebiteľov ako ja túži po identifikácii slovenskej kvality. Veď keď kupujem domáci produkt, pomáham aj slovenskej ekonomike.

Text: -js- pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu