Rady na nezaplatenie: Ako sa starať o hrnce
Aby vám vydržali čo najdlhšie.
Smalt môže praskať!
Smaltované hrnce a misy chráňte pred prudkými zmenami teplôt, rozpálený riad nikdy nechlaďte studenou vodou, emailová vrstva by mohla popraskať. Tvrdých zvyškov sa zbavíte, keď v hrnci cez noc necháte slanú vodu a ráno ju povaríte. Škvrny ľahko odstránite octom.
Vláčne cesto? Bez problému!
Ak chcete zabrániť tomu, aby bol váš obľúbený koláč suchý a škrabal vás v krku, pridajte do cesta nastrúhané jablko, ktoré zbavíte šupky a jadrovníka. Chuť jablka nebude v ceste vôbec cítiť a vláčny výsledok je zaručený.
Hrnce a kastróly vždy prikrývajte pokrievkami. Pokrievka však musí mať zodpovedajúcu veľkosť, inak neplní svoju funkciu.
Naučte sa dávať hrnce na platničky, ktoré sú rovnakej veľkosti ako hrniec, ani menšie, ani väčšie.
Veľké množstvo vody spotrebujete, keď umývate riad pod tečúcou vodou. Úspornejšie je napustiť drez teplou vodou a v novej čistej vode riad opláchnuť.
Úplne najlepšie je zaobstarať si umývačku riadu.
Nepoužívajte tečúcu vodu na rozmrazovanie potravín. Potraviny rozmrazte v mikrovlnnej rúre alebo ich nechajte cez noc rozmrznúť v chladničke.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK