Presunúť na hlavný obsah

V keli je krása i zdravie

Recepty

Kel je zelenina krásy a zdravia. Obsahuje veľa prospešných látok a pomáha k silným zdravým nechtom, lesklým vlasom aj mladistvej pevnej pokožke, posilňuje imunitu, bojuje proti rakovine a detoxikuje organizmus.

Na pultoch obchodov sa stretávame celoročne s hlávkovým, kučeravým a ružičkovým kelom, ktorý je azda najchutnejší. Kel môžeme variť, dusiť, smažiť alebo zapekať. Surový ho nekonzumujeme, do studených šalátov ho krátko povaríme. Veľmi chutný je v podobe polievky, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám.

Mrazuvzdorná dobrota
Ružičkový kel je jednou z mála druhov zeleniny, ktorá na záhone vydrží aj cez zimu, odoláva mrazu až do -15 °C. Jedno praktické upozornenie: varenie a pečenie ničí vitamíny, preto ružičkový kel nevaríme a nepečieme príliš dlho, postačí len pár minút, niekedy dokonca len sparenie horúcou a osolenou vodou.

Síra telu osoží
Za mnohé zdraviu osožné vlastnosti kelu môže obsah síry, ktorý okrem iného má aj protirakovinové účinky. Kel obsahuje vitamín C, A, B3, je bohatý na draslík, kyselinu listovú a vlákninu. Vápnik obsiahnutý v keli prospieva kostiam.

Rýchly recept: Sójové kocky s kelom
- 4 kelové listy
- 400 g sójových kociek
- 2 kl kremžskej horčice 
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- rasca
- soľ

1. Sójové kocky uvaríme. Keď zmäknú, zlejeme ich. V mise zmiešame marinádu z horčice, prelisovaného cesnaku a PL oleja. Kocky v nej necháme marinovať.
2. Kel nakrájame na prúžky. Na panvici rozohrejeme olej a kel na ňom osmažíme. Okoreníme rascou, osolíme a podlejeme vodou. Necháme chvíľu dusiť, potom preložíme do misky.
3. Opečené sójové kocky pridáme ku kelu a premiešame. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.

Tip lenivého labužníka 
Kel očistíme, vymočíme vo vode, aby vyliezli slimáky a červy, vložíme do vriacej slanej vody s jedlou sódou a uvaríme domäkka. Posypeme opraženou žemľou, polejeme horúcou masťou a rýchlo podávame, kým je zelenina teplá.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK