Presunúť na hlavný obsah

Ktorých jedál sa treba vyvarovať vo svadobný deň?

Zdravie a relax

Svadobný deň je v živote ženy jedným z najdôležitejších. Na tom, aby bol dokonalý, sa podieľa množstvo faktorov.

Jedným z nich je aj postava, nálada a vzhľad. Podpisuje sa pod ne najmä strava. Dajte si preto dobrý pozor na zloženie jedálnička v deň D. Vysvetlíme vám aj prečo.

 
Káva a štipľavé jedlá
Oboje sa nachádza v podobnej kategórii - dôvodom je aktivovanie neutrotransmiteru nazvaného acetylcholín. Vďaka nemu sme nervóznejší, ale tiež sa viac potíme a je nám teplo. Kropajom potu sa nevyhnete ani v novembri, takže pozor dámy, radšej bez kávy a štipľavej klobásky.

Umelé sladidlo
Či už ide o spolarín v káve, ale aj náhrady cukru v žuvačkách, sladených nápojoch či cukríkoch - náhradné sladidlo neprospeje vášmu zažívaniu. Vyvoláva plynatosť a pocit nafúknutosti. Vo svadobných šatách to určite neoceníte.

Bublinkové a sladené nápoje
Platí podobné ako pri potravinách s vysokým obsahom umelých sladidiel. Popíjaním podobných drinkov sa akurát tak zavzdušníte a nadobudnete pocit nafúknutého bruška.

Karfiol a brokolica
Zelenina je zdravá, ale spôsobuje podobný efekt nafúknutého bruška ako spomenuté sladené nápoje - najmä, karfiol a brokolica, ale aj kaleráb alebo reďkovka.

Syry s vysokým obsahom tuku
Pre ťažšiu stráviteľnosť nepatria k vhodným pokrmom. Možno si poviete, že syr vás zasýti a nemusíte konzumovať už nič iné - faktom však je, že takéto syry môžu aj podráždiť žalúdok a vyvolať bolenie brucha alebo pocit ťažoby. Zintenzívni ju najmä fakt, že ide o svadobný deň a vtedy je 99 percent žien nervóznych.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK