Domáceho miláčika nekŕmte surovým mäsom, granule sú vhodnejšie
Aj vy ste sa rozhodli vášho domáceho miláčika kŕmiť surovým mäsom - pôvodnou stravou, ktorá bola pre "najlepšieho priateľa človeka" jeho denným chlebom tisícky rokov. Tento chovateľský "trend" si radšej premyslite.
Podľa veterinárov a odborníkov na zvieraciu stravu sú dnešné psy iné ako ich niekdajší predkovia, a preto je pre ich zdravý vývoj vhodnejšia strava vyrábaná priemyselne - v konzervách, vrecúškach a granuliach.
"Z istého pohľadu je surová strava návratom k prírode, prináša však veľké problémy z hľadiska hygieny a výživy," myslí si veterinár Leoš Železný, odborník na výživu psov a mačiek.
Najväčším nebezpečenstvom, ktoré zvieratám na surovej strave hrozia z hygienického hľadiska, je podľa neho nebezpečenstvo prenosu parazitov; surové mäso tiež ľahko napádajú baktérie a plesne.
"Mäso by sa síce malo nechať zmraziť na mínus 18 stupňov Celzia minimálne na tri dni, aby sa zničili parazity. Riziko napriek tomu zostáva, mráz nemusí zničiť všetky parazity, ani všetky baktérie," myslí si Železný.
Psy pri niektorých chorobách tiež pôsobia ako prenášači; sami nimi síce netrpia, ale môžu byť nebezpečenstvom pre svojich pánov a ďalších ľudí v ich okolí.
Z hľadiska výživy je pre psov, ktorí sú kŕmení iba mäsom, ďalším nebezpečenstvom veľká nevyváženosť stravy - mäso totiž obsahuje veľa fosforu a príliš málo vápnika. "Dochádza k vyplavovaniu vápnika z kostí, ich mäknutiu a rozvoju rachitídy," vysvetlil Železný. Niektorí zverolekári túto chorobu nazývajú "chorobou papierových kostí".
Podľa Železného niektorí chovatelia hovoria, že surovou stravou chcú psom pripomenúť život ich predchodcov - vlkov. Dnešné psy sú však podľa neho už úplne iné zvieratá. "Vlci sa tiež nedožívají tak vysokého veku, ako v súčasnej dobe psy," konštatoval veterinár. Za uplynulých 20 rokov sa vek psov vraj predĺžil v priemere o dva až štyri roky.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK