November vo vašej v kuchyni
Keď sa vás zima opýta, čo ste robili celý rok, môžete s čistým svedomím odpovedať, že všetko, čo bolo treba?
Skutočne ste zavárali ovocie a ušetrili tak peniažky, ktoré z vás vyťahujú obchodníci, keď aj v zimných mesiacoch ponúkajú všetko takpovediac "čerstvé" alebo v regáloch s konzervami. Poznáte ten dobrý pocit, keď vojdete do vlastnej komory a tá je plná vašich zaváranín a vy máte na výber, čo použiť k jedlu alebo do jedla?
Brusnice
Brusnicový kompót patrí k veľmi zaujímavým prvkom ozvláštnenia kuchyne. Výnimočne dobre sa hodí k sviečkovej či divine, skvelé je aj jeho použitie v sladkých jedlách. Pravé brusnice však možno ľahko nahradiť červeným ríbezľami, preto ak mávate prebytok ríbezlí, falošné brusnice môžu byť dobrou voľbou.
Marhule
Okrem sladkej kuchyne si zavárané marhule dobre rozumejú so studenou kuchyňou, napríklad so syrmi s bielou či modrou plesňou vyšľahanými do syrovej peny. Skvelé sú v kombinácii s kačacou pečeňou a doplnia aj králika na cibuli. A kto by nepoznal zapečené kuracie plátky s marhuľovým kompótom a plátkom syra.
Slivky
Slivkový kompót vďaka vysokému obsahu cukru a pektínu vydrží mnoho mesiacov. Hodí sa k duseným alebo pečeným mäsám, výborný je k divine. Stretneme sa s ním aj v grilovacích omáčkach. Zo slivkových dobrôt však bezkonkurenčne vedú knedle, ale aj koláče, buchty, záviny a ďalšie múčniky.
Broskyne
Zavarené broskyne chutia nielen ako príloha k mäsu, ale vyniknú aj priamo na kuse mäsa, napríklad veľmi známy je recept na kuracie mäso s broskyňou a mandľami. Broskyňový kompót sa dá využiť tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Klasikou jeho využitia sú rozmanité koláče, bublaniny či torty.
Višne
Svojou špecifickou chuťou je višňový kompót vhodný napríklad ako prísada do miešaných nápojov s ovocím. Po celý rok si zo zaváraných višní môžeme pripravovať ovocné knedle, rozmanité ovocné múčniky, zákusky, bublaniny. K divine je mimoriadne vhodná višňová zaváranina s píniovými orieškami.
Jablká
Jablkový kompót môžeme použiť samotný ako prílohu k jedlám, pripravuje sa z neho mnoho múčnikov, ale je tiež súčasťou mäsitých pokrmov. Stačí napríklad tesne pred koncom pečenia pridať štvrtky zaváraných jabĺk k bravčovému mäsu, kačici či kurčaťu a pokrm chutí jemnejšie a jeho vôňa je príjemnejšia a výraznejšia.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK