Presunúť na hlavný obsah

Sladká jeseň: Hruškové rezy so škoricou

Recepty

Proti jesennej depresii zaručene zaberajú sladké recepty.

Príprava: 40 minút

Pečenie: 18 minút
Náročnosť: 2

Potrebujeme:
Na cesto:
250 g mäkkého masla alebo margarínu
200 g cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
300 g hladkej múky
pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
50 g posekaných mandlí

Na náplň:
1 kg hrušiek
300 ml bieleho vína
100 g cukru
1 zarovnaná KL škorice
1 balíček číreho tortového želé
200 ml studenej vody
1 balíček Zlatého klasu (40 g)

Na ozdobenie:
250 ml smotany na šľahanie
štipka škorice
2 zarovnané PL práškového cukru
1 balíček Smeta-fixu
1 zarovnaná PL kakaa

Postup:
1 Cesto:
Vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín, cukor, vanilínový cukor a vajce do peny. Vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme posekanými mandľami. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

2 Horúci korpus vyklopíme na papier posypaný práškovým cukrom, papier na pečenie zospodu korpusu potrieme studenou vodou a opatrne stiahneme. Ešte teplý korpus po šírke rozrežeme na dve polovice.

3 Náplň: Olúpeme hrušky, odstránime z nich jadrovníky a nakrájame na malé kúsky. Víno, cukor, škoricu a tortové želé dobre premiešame, necháme prevariť a pridáme hrušky. Za občasného premiešania privedieme do varu (doba varu: asi 2 minúty). Vodu so Zlatým klasom dobre premiešame a zašľaháme do horúcich hrušiek. Za stáleho miešania necháme prejsť varom a odložíme zo sporáka. Okolo korpusu umiestnime rámik z trikrát preloženého alobalu. Náplň rovnomerne nanesieme na korpus, zakryjeme druhým plátom a opatrne pritlačíme. Na 3 hodiny odložíme do chladničky.

4 Na ozdobenie vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni spolu so škoricou, cukrom a smeta-fixom do tuha a vychladnutý korpus rovnomerne potrieme. Posypeme kakaom.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: DR. OETKER