Recept: Celozrnná torta s červeným vínom
Zaručený recept proti jesennej depresii.
Príprava: 25 minút
Náročnosť: 2
Potrebujeme:
Na cesto:
4 vajcia
150 g cukru alebo trstinového cukru
nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 balíček vanilínového cukru
150 ml červeného vína
150 g špaldovej celozrnnej múky
2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
100 g mletých mandlí
Na náplň:
200 ml červeného vína
3 zarovnané PL práškového cukru
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vlažnej vody
500 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
čokoládové hoblinky
niekoľko bobuliek hrozna obalených v cukre
Postup:
1 Cesto: Vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vajcia, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a víno. Zmiešame múku, kypriaci prášok a mandle a opatrne vmiešame do zmesi. Cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, uhladíme, vložíme do predhriatej rúry a upečieme.
2 Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme.
3 Náplň: Zmiešame víno s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do vína. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do zmesi. Okolo spodnej časti korpusu upevníme očistený okraj formy, nanesieme 2/3 náplne. Zľahka vložíme druhú polovicu korpusu, odstránime okraj formy a potrieme zvyškom náplne. Na 1 hodinu odložíme do chladničky.
4 Ozdobíme čokoládovými hoblinkami a bobuľkami hrozna a servírujeme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: DR. OETKER