Presunúť na hlavný obsah

Čo dominuje v slovenskej kuchyni

Recepty

Mäso je základom mnohých slovenských pokrmov. Aj ponukou reštaurácií bývajú vegetariáni sklamaní, pretože mäso je súčasťou väčšiny jedál.

Obľúbené je najmä mäso bravčové, hovädzie a hydina. Miestami spestruje jedálny lístok divina, jahňacie mäso je v súčasnosti v jedálnom lístku Slovákov zriedkavejšie.

Pivo vedie
V konzumácii alkoholických nápojov sa dosť podobáme Čechom, aj u nás je veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom pivo. A radi si zgustneme aj na našom dobrom vínku z Malých Karpát alebo tokajských viníc. Tradične si však poradíme aj s tvrdým alkoholom – napríklad spišskou borovičkou, demänovkou podobnou becherovke alebo mocnou slovenskou slivovicou.

Náš tip:
Skúste syrovú pochúťku
Keď ovčí syr nakrájaný na plátky postupne prekladáme soľou a korením tzaziky v uzatvárateľnej nádobe zvanej pikantus, do ktorej vopred nalejeme olej, o 7-14 dní môžeme podávať výbornú pochúťku k vínu či pečeným hriankam s paradajkovým šalátom.5 vecí, ktoré budeme potrebovať:

Syr
Kravský či ovčí, údený či neúdený. Môže byť jednou z hlavných súčastí mäsitých i bezmäsitých jedál, ale slúži aj na konečnú úpravu pokrmov. Dodáva im tú správnu chuť a fazónu.

Lopár
Na čom by sme nakrájali akékoľvek potraviny, z ktorých pripravujeme kulinárske dobroty, ak nie na lopári? Klasické drevené dominujú, ale na pultoch predajní je čoraz viac plastových.

Rasca
Charakteristické a tradičné korenie, ktoré nielen dochutí jedlo, ale aj priaznivo pôsobí na tráviaci proces – výrazne obmedzuje hnilobné a kvasné procesy v črevách.

Slanina
Nielen v tradičnej, ale aj v modernej slovenskej kuchyni  je veru dobrá slaninka (najlepšie domáca a kvalitne vyúdená) prídavok, s ktorým pochúťky chutia lepšie.

Cibuľa
Čo sa už o nej dá napísať. Má dominantné postavenie medzi koreninami. Čo na tom, že pri jej krájaní "plačeme", keď jej konzumácia je zdravá a potrebná.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK