Čo dominuje v slovenskej kuchyni
Mäso je základom mnohých slovenských pokrmov. Aj ponukou reštaurácií bývajú vegetariáni sklamaní, pretože mäso je súčasťou väčšiny jedál.
Obľúbené je najmä mäso bravčové, hovädzie a hydina. Miestami spestruje jedálny lístok divina, jahňacie mäso je v súčasnosti v jedálnom lístku Slovákov zriedkavejšie.
Pivo vedie
V konzumácii alkoholických nápojov sa dosť podobáme Čechom, aj u nás je veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom pivo. A radi si zgustneme aj na našom dobrom vínku z Malých Karpát alebo tokajských viníc. Tradične si však poradíme aj s tvrdým alkoholom – napríklad spišskou borovičkou, demänovkou podobnou becherovke alebo mocnou slovenskou slivovicou.
Náš tip:
Skúste syrovú pochúťku
Keď ovčí syr nakrájaný na plátky postupne prekladáme soľou a korením tzaziky v uzatvárateľnej nádobe zvanej pikantus, do ktorej vopred nalejeme olej, o 7-14 dní môžeme podávať výbornú pochúťku k vínu či pečeným hriankam s paradajkovým šalátom.5 vecí, ktoré budeme potrebovať:
Syr
Kravský či ovčí, údený či neúdený. Môže byť jednou z hlavných súčastí mäsitých i bezmäsitých jedál, ale slúži aj na konečnú úpravu pokrmov. Dodáva im tú správnu chuť a fazónu.
Lopár
Na čom by sme nakrájali akékoľvek potraviny, z ktorých pripravujeme kulinárske dobroty, ak nie na lopári? Klasické drevené dominujú, ale na pultoch predajní je čoraz viac plastových.
Rasca
Charakteristické a tradičné korenie, ktoré nielen dochutí jedlo, ale aj priaznivo pôsobí na tráviaci proces – výrazne obmedzuje hnilobné a kvasné procesy v črevách.
Slanina
Nielen v tradičnej, ale aj v modernej slovenskej kuchyni je veru dobrá slaninka (najlepšie domáca a kvalitne vyúdená) prídavok, s ktorým pochúťky chutia lepšie.
Cibuľa
Čo sa už o nej dá napísať. Má dominantné postavenie medzi koreninami. Čo na tom, že pri jej krájaní "plačeme", keď jej konzumácia je zdravá a potrebná.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK