Pomaranč je postrach horúčky a bronzový miláčik
Pomaranč pochádza z Číny, odkiaľ ho Rimania dopravili do Európy.
Po páde Ríma na dlhé roky vymizol, až kým ho moslimovia v 8. - 9. storočí nepriviezli do južného Španielska. Najväčším súčasným producentom pomarančov na svete je Brazília. Zhruba 65 % úrody pomarančov sa používa na výrobu pomarančového koncentrátu a tento pekný plod je tretím najobľúbenejším ovocím na svete po banánoch a jablkách. Jeho lahodná chuť sa v kulinárskom svete hneď tak nestratí, nielen za čerstva, v šalátoch, ale aj ako orientálna omáčka k pečenému mäsu, prípadne pokrmu z rýb, často sa používa aj k divine. Dobrým spoločníkom sú pomaranče k syrovým špecialitám, hodia sa najmä ku koziemu syru.
Dokonalosť je klamár
Pozor! Pri nakupovaní si radšej nevyberajte pomaranče, ktoré vyzerajú všetky rovnako a sú vzhľadovo príliš dokonalé. Dôležitým, ale nie hneď zjavným faktorom je, či obsahujú kôstky. Tie umožňujú ďalšiu reprodukciu tejto plodiny. Plodiny bez kôstok sú šľachtené a majú neprirodzene vysoký obsah cukru a málo ostatných živín.
Postrach horúčky
Pomaranče sú veľmi dôležitým zdrojom vitamínu¤C, najmä v zimnom období. Okrem toho obsahujú vitamíny skupiny¤B, vápnik, horčík, draslík a stopové prvky. Vďaka svojmu zloženiu ničia mikroorganizmy a nápoje z pomarančov osviežujú a prinášajú úľavu pri horúčkovitých ochoreniach.
Snehové božteky s pomarančmi v sirupe
Suroviny:
- 1 kl škrobu
- 200 g krupicového cukru
- 3 bielky
- pomaranč
- šľahačka
Sirup:
- vanilkový struk
- hviezdička badiánu
- kl zázvoru
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml pomarančovej šťavy
1. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh a pridáme doň škrob. Z hmoty vytvarujeme kôpky a pečieme ich pri teplote 95 °C asi 60 minút.
2. Sirup pripravíme tak, že dôkladne premiešame pomarančovú šťavu, cukor, vanilkový struk, zázvor a badiánovú hviezdičku a zmes prevaríme.
3. Upečené božteky ozdobíme sirupom, mesiačikmi pomaranča a zjemníme vyšľahanou smotanou.
Tip lenivého labužníka
Reďkev, mrkvu a jablko nastrúhame, pridáme nakrájaný pomaranč, biely jogurt, trochu osolíme, okoreníme a premiešame. Pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať v chladničke.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK