Sprievodca svetom cestovín - ako ich spraviť po domácky?!
V dnešnom ponáhľajúcom sa svete pomaly zabúdame na staré dobré domáce cestoviny.
Veď je to aj jednoduchšie - pri priemyselne vyrábaných cestovinách sa stačí riadiť návodom, ktorý je súčasťou každého balenia. Čo však treba vedieť, keď sa predsa rozhodneme pre ich domácu výrobu? Čítajte.
Aká múka?
Základom cesta na rezance je múka. Talianska klasika velí používať výberovú pšeničnú hladkú múku. Cesto z hladkej múky je výborné na prípravu plnených druhov cestovín. V slovenskej kuchyni sa používa polohrubá múka. Takzvané tvrdé cestoviny pripravíme zo zmesi hladkej múky a pšeničnej krupice v pomere 1:1.
Koľko vajec?
Cestoviny sa delia na vodové a vaječné. Čím je múka hladšia a jemnejšia, tým viac vajec musíme pridať do cesta. Preto sa tiež hovorí o cestovinách dvoj-, troj-, päť- i sedemvaječných. Vajcia musia mať rovnakú teplotu ako ostatné suroviny, aby sa dobre spojili s múkou. Pri pozornom prístupe bude cesto vláčne a rovnorodé.
Aké prísady?
Do základného cesta nepoužívame soľ, pretože by vyvaľkané pláty boli zvlhnuté. Na ostatné cestoviny používame čo najjemnejšiu soľ. Do cesta môžeme pridať necelú lyžičku šafranu alebo kurkumy. Ďalšou možnosťou sú sušené najemno pomleté huby s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou alebo známe špenátové cestoviny s rozmixovaným špenátom.
Ako ich spracovať
Hotové základné rezancové cesto spracujeme ručne alebo v elektrickom strojčeku, ktorý ponúka voľbu rôznych tvarov. Najjednoduchšie tvary cestovín sú široké a krátke rezance na jednoduché pokrmy, ale aj tenké a dokonca až vlasové rezance do polievky, tiež štvorčeky, čiže fliačky, prípadne mrvenicu.
Ako ich uchovať
Domáce cestoviny dáme obschnúť a potom ich tepelne upravujeme, prípadne ich pred uložením rozložíme na doske a dáme dobre vysušiť. Môžeme ich usušiť aj v slabo ohriatej rúre. Treba ich uchovávať v suchu v sklenených fľašiach previazaných čistým priedušným plátnom alebo pekárenským papierom.
Ako ich variť
Čerstvé domáce široké rezance a fliačky či fľaky varíme v osolenej vriacej vode 7 až 10 minút, suché a tie, ktoré sme mali nejaký čas odložené, varíme o niečo dlhšie a radšej ochutnáme, či sú uvarené a mäkké. Scedíme ich a necháme na sitku odkvapkať. Preložíme do misy, omastíme a pretrasieme, aby sa nelepili.
Text: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK