Cukrárky Emma a Ema prinášajú Sladkosti
Emma Tekelyová má už za sebou viacero knižných titulov, kuchárska kniha však v jej zbierke doteraz chýbala.
Možno aj preto, že sama, na rozdiel od svojej dcéry, až taký veľký vzťah k pobytu za sporákom nemá. "Nikdy som nepiekla, pretože sme mali v rodine tety a babky, ktoré piekli fantasticky. Túto činnosť som považovala za stratu času a špinenie rúry. Mojej dcére to bolo ľúto a začala piecť sama. Tak ako niektoré dievčatá zháňali céčka, ona zbierala recepty. Odkladala ich do špeciálneho zošita a postupne si svoje výtvory začala aj fotografovať," hovorí Emma. Zároveň priznáva, že sa dcériným koláčom na začiatku vyhýbala zo strachu z priberania. "Postupne však začala recepty upravovať tak, aby boli čo najzdravšie a najmenej kalorické - namiesto bielej múky dala celozrnnú, biely cukor vymenila za trstinový. Znie to možno nechutne zdravo, ale jej zákusky sú naozaj vynikajúce," priznala Emma. V knihe tak okrem tradičnejších dobrôt ako čokoládová torta alebo mriežkový koláč nájdete napríklad aj recept na müsli tyčinky či ľahké jogurtové dezerty.
Knihu Sladkosti, od ktorých sa nepriberá, pokrstila herečka a autorka dvoch kníh o varení Zdena Studenková striebornými guľôčkami na zdobenie zákuskov. Krstná mama priznala, že koláče pečie rada. "Sladkosti sú tu na to, aby potešili ducha aj telo. Niektorí ľudia mi neveria, že ich potom aj jem. Ale ja naozaj nežijem zo šalátového listu. Ide len o to, koľko. Samozrejme, nezjem polovicu plechu. Dám si jeden kúsok každý deň," hovorí herečka.
Text: -el- pre magazín Pravdy
Foto: Peter Žákovič