Presunúť na hlavný obsah

A čo tak dať si rukolu?

Zdravie a relax

Rukola – táto zaujímavá a chutná zelenina sa do našich končín dostala z juhu.

Jej domovinou je Taliansko, pevné miesto si však dokázala vybudovať aj v gréckej a vo francúzskej kuchyni. Rukola sa skvele dopĺňa s paradajkami, cesnakom a bazalkou. Tradične sa pridáva do zeleninových i ovocných šalátov, jej posekanými lístkami môžeme zdobiť obložený chlieb, rizoto alebo cestoviny. Ak rukolu restujeme na olivovom oleji s plátkami cesnaku, získame originálnu prílohu k mäsu a rybám, k dusenému mäsu sa hodí rukola varená podobne ako špenát. Z rastliny možno pripraviť aj chutnú polievku.

Chutí ozaj nezvyčajne
Rukola je charakteristická svojou pikantne jemnou chuťou, preto dokáže spestriť každé jedlo. Chuť mladých lístkov pripomína reďkovku, horkastej chuti starších listov sa zbavíme krátkou tepelnou úpravou, potom ju môžeme podávať aj deťom. Vďaka obsahu rôznych silíc môže rukola chutiť podobne ako horčica.

Silná, zdravá, osožná
Rukola patrí do čeľade kapustovitých rastlín, je príbuzná s kelom, brokolicou, reďkovkami, ružičkovým kelom, kalerábom, ale aj žeruchou alebo horčicou. Obsahuje viac vitamínu C a beta karoténu ako iné druhy listovej zeleniny. Pôsobí proti únave a posilňuje imunitu, vývar z koreňa sa používa pri zažívacích problémoch. Konzumácia rukoly zvyšuje chuť k jedlu a pomáha detoxikovať pečeň a prečisťovať krv.

Tip lenivého labužníka:
Listy rukoly umyjeme, vložíme do misy, pokvapkáme octom, olivovým olejom, osolíme, okoreníme čiernym korením a premiešame. Cherry paradajky nakrájame na polovice, spolu so syrom feta nakrájaným na kocky ich pridáme do šalátu a môžeme podávať.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK