Ktoré vajce je čerstvé a ktoré staré?
Zistite to podľa našej rady.
Staré vajce pláva
Ak nepoznáte dátum znášky, čerstvosť vajíčka spoznáte starým jednoduchým spôsobom. Čerstvé vajce sa v pohári vody ponorí ku dnu, stredne čerstvé sa postaví kolmo, staré stúpa smerom k hladine.
Fajnovejšia praženica
Raňajšia praženica bude vláčnejšia a jemnejšia, keď do nej na jedno vajce pridáte lyžicu minerálnej vody alebo sódy. Príjemnú pikantnú chuť získate, keď žĺtky vopred rozmiešate s trochou mlieka a štipkou štipľavej papriky a čierneho korenia.
Maslo zo šľahačky? Dá sa to!
Možno ste už zažili situáciu, keď ste do nejakého receptu potrebovali maslo a akurát vám v chladničke chýbalo. Riešenie je po ruke: Ak máte doma smotanu na šľahanie, stačí ju asi 7 minút šľahať, až kým sa vytvoria hrudky a mliečna šťava. Mliečnu šťavu odlejte a maslo primiešajte do jedla. Takto pripravené chutí oveľa lepšie ako kúpené.
Finta na prezreté paradajky
Mäkké prezreté rajčiny sa len veľmi ťažko krájajú. Ak chceme pripraviť napríklad chutný paradajkový šalát, dáme paradajky na 10 minút schladiť do studenej vody s kúskom ľadu a až potom ich krájame. Paradajky budú opäť pekne tuhé a šalát sa zaručene podarí.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK