Presunúť na hlavný obsah

Zabíjačkové dobrôtky chutia i liečia

Recepty

Aj vy patríte ešte ku gazdinkám,ktoré raz ročne absolvujú pravú slovenskú zabíjačku?

V takom prípade budú pre vás možno cennou novinkou nasledujúce rady.

Hlava parádnica
Aj na zabíjačke môžu vzniknúť luxusné jedlá, napríklad slávna česká autorka kuchárskych kníh M. D. Rettigová má vo svojej legendárnej knihe recept na studenú bravčovú hlavu. Nie je to však len taký obyčajný ovar! Vykostenú a umne zošitú hlavu treba variť takmer vo dvoch litroch rakúskeho vína a potom ju servírovať tak, že namiesto očí zasadíte do jamiek čierne hľuzovky.

Huspenina pomáha kĺbom
Zvláštnou zabíjačkovou kapitolou je huspenina. Môžeme si ju urobiť veľmi ľahko sami doma z prasacích nožičiek. Tie sú vari najlacnejšou kuchynskou surovinou. S chuťou si ju dajte, pomáha obnovovať chrupavky. Niektorí špecialisti na kĺbové ochorenia tvrdia, že keby ľudia jedli viac huspeniny, nemuseli by kupovať drahé lieky.

Pečivko na zjemnenie
Biele pečivo pridávame na zjemnenie a celkové zladenie chutí väčšiny zabíjačkových pochúťok. Zvyčajne sa používajú žemle. Dôležité je, aby pečivo nebolo staré, plesnivé a nemalo nepríjemný pach. Do zabíjačkových pochúťok sa pridáva namočené vo vode, vylisované a roztrhané na malé kúsky.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu