S rakovinou prsníka môže súvisieť aj pitie mála alkoholu
Riziko ochorenia na rakovinu prsníka zvyšuje konzumácia aj takého malého množstva alkoholu, ako je tri až šesť pohárov vína týždenne.
Tvrdia to autori novej štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Journal of the American Medical Association.
Jej autori sledovali takmer 106-tisíc ľudí počas 28 rokov a vypočítali, že aj malé množstvo alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 15 percent. Súvislosť medzi týmto ochorením a alkoholom preukázali aj skoršie výskumy, tento sa však zameral výhradne na množstvo alkoholu, ktoré sa považuje za zanedbateľné.
Zo štúdie vyplýva, že zo skupiny stotisíc žien, ktoré alkohol nepili vôbec, ich na rakovinu prsníka ochorelo 281. V skupine, ktorá konzumovala medzi tromi a šiestimi pohármi týždenne, už to bolo 333 chorých.
V skupine konzumentiek 19 a viac pohárov potom ochorelo 413 žien. Členka výskumného tímu Wendy Chenová povedala, že mechanizmus toho, ako presne alkohol k ochoreniu prispieva, nie je jasný.
"Jedným z možných vysvetlení je, že alkohol má vplyv na hladinu cirkulujúceho estrogénu," vyhlásila.
Sarah Williamsová z britského pracoviska zaoberajúceho sa výskumom rakoviny považuje štúdiu za príspevok k už známemu zisteniu o vzťahu rizika rakoviny prsníka s alkoholom.
"Obmedzením konzumácie alkoholu je možné znížiť toto riziko a zároveň si udržať zdravú váhu a fyzickú aktivitu. Zdravý životný štýl síce nie je zárukou, že človek na rakovinu neochorie, ale je príspevkom na misku váh v náš prospech," povedala.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK