Presunúť na hlavný obsah

Chystáte oslavu? Tu je krátky kurz stolovania

Recepty

Aj pri rodinnej oslave sa patrí dodržiavať základné pravidlá stolovania, ktoré by mal každý ovládať už od detstva.

Je pekné, keď rodina aspoň cez víkend a v čase sviatkov či slávnostných príležitostí venuje stolovaniu zvýšenú pozornosť. Odmenou je príjemný pocit, dôležitý pre zdravie a duševnú hygienu. Sviatočný stôl by mal byť vhodne prestretý, členovia rodiny by k nemu nemali prichádzať v nedbalom alebo dokonca pracovnom oblečení. Etiketa stolovania nie je žiadna veda.

Ako s prípitkom
Na oslavách býva zvykom predniesť prípitok. Osoba, ktorá príhovor prednáša, musí stáť čelom k hosťom, mala by hovoriť dostatočne nahlas, zreteľne a tiež stručne. Rečník by mal byť dobre pripravený, nehodí sa čítať z papiera.

Čo s prestieraním
Pri sviatočných príležitostiach prestierame najprv obrus jednofarebný, najlepšie biely, béžový alebo v jemných pastelových farbách. Zvykom býva položiť pod neho plstenú podložku, navrch sa potom ukladá menší ozdobný obrus.

Aké taniere
Základom je podkladový tanier, ktorý zostáva na stole počas celej oslavy. Naň sa ukladá tanier na hlavný chod, na ten potom tanier alebo miska na polievku. Neskôr ich vystrieda tanierik s dezertom. Viac tanierov prekladáme obrúskom.

Ako na mäso a prílohu
Nepovažuje sa za slušné nakrájať celé mäso naraz, rovnako ako ho jesť spolu prílohou. Konzumácia všetkého naraz je neelegantná. Z mäso odkrajujeme  malé kúsky a vkladáme do úst striedavo so zemiakmi či inou prílohou.

Ako jesť hydinu
Zásada, že hydina sa smie jesť aj rukami, neplatí. Tento spôsob by sme si mohli dovoliť pri neformálnych príležitostiach, inak použijeme príbor. Nehodí sa, aby sme sa snažili "vydolovať" všetko mäso. Čo nejde oddeliť od kosti, necháme na tanieri.

Ako odkladať príbor
Mali by sme požadovať toľko jedla, koľko naozaj zjeme. Tanier, kde sa nachádza plno rozhádzaného jedla, nevyzerá najlepšie. Ak už nemôžeme dojesť, odložíme príbor nabok a tým dávame najavo, že už sme s jedlom skončili.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK