Presunúť na hlavný obsah

Avokádo – tropická hruška

Zdravie a relax

Avokádo je exotické ovocie, ktoré pochádza zo Strednej Ameriky a už aj u nás ho môžeme zohnať takmer vo všetkých väčších obchodoch.

Má vzhľad hrušky a na povrchu je tmavozelenej farby. Dá sa konzumovať samostatne alebo sa môže pridávať do šalátov. Je veľmi obľúbené ako súčasť suši. Z avokáda sa dajú robiť polievky, nátierky, omáčky, ale dá sa aj ľubovoľne zapekať s mäsom.

Čistič pokožky
Avokádo má vďaka svojmu zloženiu blahodarné účinky na ľudskú pleť, ktorú čistí do hĺbky. Ako pleťová maska je vhodný predovšetkým pre ľudí, ktorí majú suchú pokožku a takisto pôsobí preventívne proti vráskam.

Priehrštie zdravia
Avokádo je veľmi zdravé ovocie, je bohatým zdrojom vitamínov. Obsahuje vitamín E a B6, minerály horčík a draslík. Nájde sa v ňom aj veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Rýchly recept
Piknikové tortilly s avokádom a krevetami

Potrebujeme:
avokádo
2 šalátové srdiečka
2 paprikové struky (zelený a žltý)
hŕstka klíčkov
2 PL sezamového oleja
200 g vylúpaných kreviet
2-3 PL sójovej omáčky
soľ
čierne korenie
50 g jogurtu
citrónová šťava
4 tortillové placky

Postup:
1. Šalátové srdiečka umyjeme a nakrájame na prúžky, umyjeme aj paprikové struky, rozpolíme ich a takisto pokrájame na prúžky. Klíčky umyjeme a necháme dobre odkvapkať.
2. Paprikové prúžky necháme krátko zmäknúť na horúcom oleji. Vmiešame krevety a klíčky, osmažíme asi 1-2 minúty a dáme nabok.
3. Avokádo ošúpeme, rozpolíme, zbavíme jadra a roztlačíme vidličkou. Zmiešame s jogurtom a ochutíme soľou a citrónovou šťavou.
4. Tortillové placky krátko zohrejeme a doprostred dáme zeleninu s krevetami, posypeme šalátom, na ktorý dáme avokádový krém. Zrolujeme a servírujeme teplé i studené.

Náš tip:
Nakrájané paradajky, mozzarellu nakrájanú na plátky, cibuľu, avokádo, olivy a bazalku zmiešame.  Z olivového oleja, PL balzamikového octu, citrónovej šťavy, soli a korenia vymiešame dresing, prelejeme ním zmiešanú zeleninu, necháme pol hodiny stáť a môžeme podávať.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK