Zdravé sladkosti: Tvarohovo-smotanová torta
Ak v sladkých receptoch nahradíte niektoré suroviny zdravšími, chutiť budú stále skvele a vy môžete maškrtiť bez výčitiek svedomia.
Náročnosť: 2
Potrebujeme:
Na cesto:
300 g maslových celozrnných sušienok
120 g rozpusteného masla
Na krém:
750 g tvarohu bez tuku
200 g syra Lučina
250 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
5 vajec veľkosti L
80 g hnedého trstinového cukru
štipku soli
2 balíčky vanilkového cukru
Na ozdobu:
500 g čerstvého drobného ovocia
50 g nasucho opražených mandľových lupienkov
1 balíček čírej želatíny
Postup:
1 V malom kastróliku roztopíme maslo. Sušienky dáme do mikroténového vrecúška, obalíme ho utierkou a na tvrdej podložke pomocou tĺčika na mäso nadrobno rozdrvíme. Vysypeme ich do misky a zalejeme roztopeným maslom. Formu na pečenie vymastíme olejom a vysypeme múkou. Rovnomerne do nej rozložíme sušienkovo-maslovú zmes a utlačíme ju (napríklad pohárikom). Dáme piecť na 10 minút pri teplote 160 stupňov.
2 Na plnku zmiešame dokopy všetky ingrediencie. Hladký krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 40 minút. Torta cheesecake je hotová, keď sa bude krém triasť ako želatína.
3 Cheesecake necháme cez noc v chladničke. Ovocím ho zdobíme až po vychladnutí, povrch potrieme rozpustenou želatínou.
Náš tip:
Kyslú smotanu v recepte možno nahradiť aj rovnakým množstvom bieleho jogurtu. Koláč potom obsahuje menej tuku a je ešte šťavnatejší.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recept: z knihy Sladkosti, z ktorých sa nepriberá
Foto: Petra Bošanská