Malé stolovacie prešľapy nepatria ani na rodinnú oslavu
Ponúkame rady na nezaplatenie.
Príbor držte tak, aby ste v ruke zvierali vrchné dve tretiny rukoväte. Zápästie sa nemá dotýkať stola.
Vidličku držte hrotmi smerom dole.
Ak chcete jedlo len prerušiť, položte nôž a vidličku tak, aby sa dotýkali špičkami.
Ak túžite po prídavku, položte nôž a vidličku na tanier krížom, rukoväťou čo najviac roztvorené.
Ak vám uviazne kúsok jedla medzi zubami, nesnažte sa ho vypáčiť pri stole, ale zoberte si špáradlo a vzdiaľte sa na toaletu, kde budete mať na "operáciu" pokoj.
Hľadíme si do očí
Pri slávnostnom prípitku sa ťuká len s vínom a sektom. Pohár s nápojom držíme za stopku a pohľadom neuhýbame, naopak, oči sa nám so spoločníkom pri stole stretávajú. Pohár s pivom alebo tvrdým alkoholom sa pri pozdrave iba dvíha.
Posledný je prvý
Keď si sadneme k slávnostnému stolu, malo by nám byť už podľa uloženia príborov jasné, aké zložité menu nás čaká. Správne pripravený slávnostný stôl musí napovedať, ktorý príbor vziať prvý do rúk. Pravidlo je jednoduché: Príbor, ktorý je najďalej od taniera používame ako prvý a tak postupujeme aj pri ostatných chodoch.
Vareškov tip: Urobme radosť deťom
Na slávnostný stôl môžeme pripraviť chuťovky, ktoré potešia oči detí. Najskôr pripravíme syrovú nátierku - zmiešame maslo, topený syr a najemno nasekané reďkovky. Touto nátierkou natrieme rožky nakrájané na kolieska, navrch dáme kúsok detskej šunky a všetko "zopneme" farebnými detskými špáradlami.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK