Recept: Roládka z údeného lososa plnená tatarákom
Veľká rodinná oslava by mala byť sobášom skvelého jedla a úžasného vína.
Preto odporúčam čarovné vína zo Žitavských viníc. Nedávno získali päť zlatých medailí na medzinárodnej výstave vín vo Viedni!"
Príprava: 20 minút
Obtiažnosť: 2
Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g údeného lososa
120 g masla
1 cibuľka
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
1 PL horčice
120 g kreviet
50 g bylinkového masla
50 ml koňaku
50 ml olivového oleja
50 ml bieleho suchého vína
Postup:
1. Tatarák z údeného lososa: Časť údeného lososa nasekáme najemno, pridáme maslo, horčicu, soľ, korenie, najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a vymiešame.
2. Na potravinársku fóliu rozložíme zvyšné plátky údeného lososa a naplníme ich tatarákom. Zrolujeme a necháme postáť v chlade asi štyri hodiny. Na olivovom oleji opečieme krevety, dochutíme soľou, korením, pridáme bylinkové maslo, biele víno a preflambujeme koňakom.
3. Vychladnutého naplneného lososa krájame na plátky a podávame s krevetou a hriankou.
Tip na víno
Rulandské šedé 2011
suché
Prvé biele suché víno, ktoré vyrobili Žitavské vinice. Hrozno bolo nádherne vyzreté a cukornatosť dosiahla takmer 24°. Víno ešte nie je hotové a stále ho premiešavajú na jemných kvasniciach. Veľký dôraz sa kladie na odrodovosť. Typické znaky rulandského šedého, príjemná chlebovinka, citrusové arómy i medovosť, sú pri tomto víne nádherne čitateľné.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha
Jedlo pripravil: Marian Filo, šéfkuchár reštaurácie Afrodita Kaštieľa Čereňany