Recept: Pečené chrumky s orechami - zdravé chrumkanie
Aj maškrtiť môžete zdravšie.
Náročnosť: 2
Potrebujeme:
na plech 20 x 30 cm:
200 g ovsených vločiek
25 g strúhaného kokosu
140 g masla
50 g hnedého trstinového cukru
5 PL medu
85 g sušených hrozienok
150 g celých nelúpaných mandlí a lieskových orechov
Postup:
1 Vločky zmiešame v miske s kokosom, v malom kastróliku rozpustíme maslo, med a cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a ešte teplé vylejeme na vločky. Celú zmes dôkladne premiešame, aby sa každá vločka obalila maslovo-medovou polevou.
2 Dno plechu vyložíme papierom na pečenie a vsypeme doň müsli zmes. Povrch utlačíme a uhladíme. Teraz prídu na rad orechy a hrozienka. Najskôr ich rovnomerne rozložíme po povrchu vločiek, a potom ich opatrne zatlačíme dovnútra.
3 Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov Celzia asi 30 minút dovtedy, kým nie je povrch vločiek zlatý a orechy mierne zhnednuté.
Keď vyberieme horúce müsli z rúry, ostrým nožom zľahka naznačíme rezy, ktoré sa po vychladnutí budú samy pekne lámať. Teplé müsli je totiž mäkké a keď vychladne, už sa nedá tvarovať a štiepi sa podľa orechov.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recept: z knihy Sladkosti, z ktorých sa nepriberá
Foto: Petra Bošanská