Vitamíny nehľadajte len v pomarančoch
Vitamíny sa dajú nájsť aj v iných zdrojoch ako v dovážanom južnom ovocí.
Porcia kelu obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako dovezený pomaranč. Vysoké množstvo vitamínu C obsahuje aj kapusta, kel, brokolica alebo karfiol.
150 gramov kelu obsahuje 100 mg vitamínu C, čo je denná dávka pre ľudský organizmus. V 150 g kyslej kapusty, kelu, brokolice zase možno nájsť aj 2 mg betakaroténu. Obsahujú aj minerálne látky ako sú draslík, vápnik, horčík.
Pri kúpe vyberajte zdravé a čerstvé plody. Ani zelené a tvrdé listy ale nemusia byť zárukou čerstvosti. Neseriózni obchodníci striekajú zeleninu vodnými pištoľami, aby vyzerala čerstvo. Vodnou sprchou sa ale zmývajú vo vode rozpustné vitamíny, ako je aj vitamín C.
Ak si myslíte, že hlávkový šalát je nadštandardne zdravý, tak sa mýlite. Obsahuje až 95 percent vody. Podobne je to so špenátom, ten tiež neobsahuje toľko železa, ako si mnohí myslia.
Prečo sú potrebné vitamíny?
- vitamíny skupiny B: sú dôležité pre správnu funkciu obehového a nervového systému, pomáhajú pri raste vlasov, nechtov a kože, pri ich nedostatku hrozí málokrvnosť, nervové poruchy, vypadávanie vlasov a kožné choroby
- vitamín C: podporuje produkciu kolagénu, napomáha vstrebávaniu železa, má antioxidačné a protizápalové účinky, ak v organizme chýba, tak nastávajú tráviace problémy, telo je náchylnejšie podľahnúť infekciám
- vitamín D: je dôležitý pri vstrebávaní vápnika a fosforu, podporuje správny rast kostí a zubov, nedostatok vitamínu D spôsobuje poruchy kostí, svalov a zubov
- vitamín E: významný antioxidant, potrebný pre správnu funkciu obehového systému a pri zrážaní krvi
- vitamín K: je nevyhnutný pri zrážaní krvi a pri tvorbe kostí, nedostatok vitamínu K zvyšuje náchylnosť ku krvácaniu ďasien a slizníc
Text: zh pre Magazín Pravdy, spracované podľa doktora Ludwiga F. Buriana z Doškoľovacieho centra pre alternatívnu medicínu v Stuttgarte
Foto: SHUTTERSTOCK