Pripravte si babičkin závin - s orechami aj makom
Blížiace Vianoce mnohým gazdinkám robia vrásky pri otázke čo napiecť. Možno vás inšpiruje nasledovný recept. Chutné záviny s náplňou potešia každý jazýček.
Babičkine záviny
Potrebujeme:
- Na cesto - na 2 kusy:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček droždia
- 40 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipku soli
- 2 vajcia
- 150 g rozpusteného vychladnutého masla
- 200 ml vlažného mlieka
- Na náplň:
- 1 balenie hotovej makovej náplne
- 1 balenie hotovej orechovej náplne
- Na potretie:
- 1 rozšľahané vajce
Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko a dôkladne varechou prepracujeme. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť.
2. Náplne pripravíme podľa návodu na obale. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 diely. Každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Naplníme plnkou, po dlhšej strane stočíme a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a upečieme (v elektrickej rúre pri 170 °C, v teplovzdušnej pri 150°C, v plynovej na stupni 3).
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr.Oetker