December v kuchyni - osladí vám ho sušené ovocie
Kto by si na sklonku jesene nerád zaspomínal na dni plné slnka, keď dominovalo v kuchyni čerstvé ovocie.
No aj v decembri okrem ponuky ovocia v obchodoch môžeme siahnuť na ovocie v podobe, v akej si zachováva väčšinu svojich dobrých vlastností. V sušených ovocných plodoch sú prakticky všetky vitamíny, netreba však zabudnúť, že obsahujú aj všetok cukor z pôvodného ovocia. Ide prakticky o kalorickú bombu, preto pozor pri diétach a odtučňovacích kúrach.
Sušené hrozienka
Najčastejšie sa hrozienka používajú ako prídavok k sladkým jedlám (obilné kaše, vločky, nákypy), pri pečení (bábovky, vianočky). Nájdeme ich v müsli či cereálnych zmesiach. Využívajú sa aj pri príprave omáčok, zriedkavo i úprave rýb a mäsa. Výborné sú hrozienka v sladkých nápojoch a alkoholických likéroch.
Sušené marhule
Marhuľami môžeme obohatiť jogurty a müsli, pri pečení a varení slúžia ako náhrada cukru a ostatných sladidiel. Skúsiť ich treba aj v nesladkej kuchyni – napríklad ako prílohu k steaku, ktorému pridajú lahodnú chuť. Ako skvelá a zdravá desiata poslúži miska s marhuľami, hroznom či hrozienkami a orechmi.
Sušené jablká
Možno ich konzumovať samotné ako chuťovku k televízii, pridávať do cereálnych zmesí, namáčať, používať pri pečení alebo varení. Zlepšujú činnosť čriev, pomáhajú znižovať cholesterol a zlepšovať črevnú mikroflóru. Sú dobrou prevenciou proti nádorovým ochoreniam, najmä prostaty a hrubého čreva.
Sušené slivky
Konzumujeme ich priamo alebo v koláčoch, pudingoch, omáčkach, môžu sa kandizovať alebo nakladať do brandy. Sušené slivky sú aj výborným doplnok výživy športovcov. Známa je ľudová rada pri zápche: Päť sušených sliviek namočíme cez noc do vody a ráno nalačno zjeme a zapijeme vodou zo sliviek.
Sušené brusnice
Brusnice sú výborné a zdravé a vhodné na priamu konzumáciu. Stačí ich zmiešať s praženými vločkami a zaliať jogurtom a môžeme desiatovať alebo raňajkovať. Používajú sa aj pri príprave mäsa a omáčok. Pri ich každodennej konzumácii sa človek môže zbaviť takmer všetkých urologických ťažkostí.
Sušené banány
Banány môžeme použiť na prípravu müsli, ovocných šalátov a dezertov, na priame maškrtenie namiesto sladkostí a do ázijskej kuchyne. Sušené ovocie je plnohodnotnou zložkou zdravej výživy - ideálne pri športovaní, do školy. Sušené banány účinne pomáhajú pri hnačkách u detí i dospelých.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK