Vianočné sladkosti od šéfcukrárky - skúste košíčky s penou
"Vianočné pečenie býva najvoňavejšia činnosť – zovšadiaľ cítiť škoricu, čokoládu, badyán, rum," myslí si Mária Miklovičová, šéfcukrárka Grand restaurantu v Piešťanoch.
"Je to ale stále aj o silnom vzťahu k našim tradíciám v podobe vianočky, vanilkových rožtekov, kysnutých koláčov, ťahaných závinov," hovorí majsterka sladkých pochúťok. Pre čitateľky pripravila niekoľko dobrôt. Ako prvú vyberáme:
Košíčky s vaječno-vanilkovou penou
Potrebujeme:
- tuhá čokoládová poleva
Vaječno-vanilková pena:
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 30 g krémového prášku Zlatý klas
- 50 ml vaječného likéru
- 200 ml smotany 33 %
Postup:
1. Čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Nachystáme si papierové košíčky a vnútro opakom lyžičky polievame čokoládou, okraje musia byť trochu hrubšie, aby pri odstraňovaní papiera od čokolády nepopraskali. Necháme v chladničke stuhnúť.
2. Pena: Odoberieme časť mlieka, v ktorom rozmiešame Zlatý klas. Zvyšnú časť mlieka spolu s cukrom a vanilkovým cukrom privedieme do varu, primiešame rozrobený Zlatý klas a spravíme hustý krém. Ešte do teplého primiešame vaječný likér. Do vychladnutého zľahka metličkou vmiešame vyšľahanú smotanu. Krémom naplníme čokoládové košíčky.
3. Na dno košíkov môžeme uložiť malý kúsok ľubovoľného ovocia alebo lieskový oriešok. Nakoniec košíčky jemne poprášime kakaom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Dezerty pripravila: Mária Miklovičová, šéfcukrárka Grand restaurantu v Piešťanoch
Foto: Robert Huttner pre Pravdu