Presunúť na hlavný obsah

Dobré vianočné rady do kuchyne - ako na sneh z bielok či džem

Recepty

Tieto rady sa vám počas predvianočného zvŕtania sa v kuchyni určite zídu.

Snehová ľahkosť

Ľahučký sneh do vianočných sladkostí sa dá zvládnuť, len sa treba vyvarovať niekoľkých chýb: nádoba na šľahanie musí byť bez zvyškov mastnoty, sneh šľaháme zo studených bielkov. Treba dávať pozor, aby sa do nich nedostal ani kúsok žĺtka a pred šľahaním je dobré do nich pridať štipku soli.

Vyparádené medovníčky
Vianočné medovníky budú krásne vláčne, keď pri miesení cesta doň nezabudnete zapracovať niekoľko lyžíc čierneho čaju. Zdobenie bielkovou polevou ide krásne za pomoci kornútika z pergamenového papiera, ktorému odstrihneme špičku tak, aby sa polevou dala kresliť tenučká čiara.

Nie je rúra ako rúra
Pečenie v obyčajnej a teplovzdušnej rúre je odlišné. V teplovzdušnej sa ohrieva vzduch, ktorý je poháňaný ventilátorom. Tento systém umožňuje rovnomerné pečenie vo všetkých častiach. Z tohto dôvodu sa pre rovnakú dĺžku pečenia nastavuje v teplovzdušných rúrach teplota asi o 20 °C nižšia ako v rúrach klasických.

Ako neskaziť džem
Príprava džemov je síce skôr doménou letných dní, ale práve pred Vianocami často zistíme, že niektoé z našich počinov vyšli navnivoč. Predchádzať sa tomu dá (zapamätajte si to pre najbližšie leto). Doma pripravené marmelády a džemy sa menej kazia, ak pri ich príprave utrieme viečka a uzáver pohárov rumom. A keď džem konzumujeme, nikdy nevraciame olízanú lyžičku do pohára. Predídeme tak jeho skazeniu.
 
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK