Nie všetky kávy chutia horko
Pripraviť dobrú kávu, či už espresso, cappuccino alebo caffe macchiato, je tak trochu umenie. A práve to je úloha baristov, hovorí Anna Ribovičová, baristka spoločnosti Julius Meinl.
Dobre pripravenú kávu totiž ovplyvňuje množstvo faktorov, ako kvalita, druh a pôvod samotného kávového zrna, hrúbka mletia, teplota a tlak vody v kávovare, sila tlaku a množstvo iných detailov. Vedieť odhadnúť náladu hosťa a ponúknuť primeraný nápoj patrí medzi všeobecné schopnosti dobrého barmana, baristu, ale najmä hostiteľa!
Moje povolanie sa niekomu zdá možno luxusné, ale poznáte tú reklamu: potrebujete to auto? Nie, ale chcem ho... Podobne je to aj s kávou. Nie je to životná nutnosť, ale každý z nás si v tomto uponáhľanom svete rád nájde čas pre seba na chvíľku oddychu, chvíľku, keď sa môže pohrúžiť do seba, alebo práve naopak, debatovať s priateľmi - a káva je vždy veľmi príjemný spoločník. Takže je to asi prijateľná forma "luxusu".
Barista by mal o káve vedieť všetko - od jej pôvodu, spôsobu spracovania, praženia až po jej správne podávanie. Musí vedieť pracovať a nastavovať mlynček, podľa dennej potreby (počasie, vlhkosť vzduchu) ho vyladiť a dokonale ovládať svoj kávovar. Zároveň musí mať množstvo teoretických vedomostí, ktoré musí neustále dopĺňať, často veľa cestovať.
Obyčajný milovník kávy nepotrebuje ísť do takej hĺbky, ale mal by vedieť niečo o jednotlivých kávových výrobkoch, aby si neobjednal niečo, čo nechce. Je dobré vedieť, ako by malo vyzerať a chutiť správne espresso. Alebo vedieť, že nie všetky kávy musia chutiť horko, ako sme doteraz zvyknutí z minulosti. Pritom kyslosť je pre kávu - teda arabiku - prirodzená.
Nie je od veci vedieť čosi o kofeíne a jeho účinkoch a určite by nezaškodilo poznať, v čom sa líšia odrody arabika a robusta a prečo je arabika zdravšia. V podstate by to ľuďom mal vedieť vysvetliť každý dobrý barista, ak si to vysvetliť nechajú...
Pre mňa je káva malou drogou - mám ju rada ako nápoj, rada sa prehrabujem v zrnách, páči sa mi vôňa čerstvo upraženej kávy. Často sa mi od kávovaru nechce ani pohnúť, naša Shannon (ako som pomenovala náš kávovar) je mojou láskou. Vo voľných dňoch, keď práve nepracujem, sa snažím vzdelávať, cestovať za kávou, prípadne ochutnávať nové druhy kávy. Asi vzniklo medzi nami neroztrhnuteľné puto.
Text: kse pre Magazín Pravdy
Foto: archív Anny Ribovičovej