Vianočný experiment: Pripravte si štedrovečernú tortu!
Torta nie je typickým vianočným múčnikom, ale začať nikdy nie je neskoro. Skúste si pripraviť podľa nášho receptu Štedrovečernú tortu.
Štedrovečerná torta
Potrebujeme:
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
- 180 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipku soli
- 3 vajcia
- 180 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na brusnicovú náplň:
- 1 brusnicový kompót (po odkvapkaní 190 g)
- voda na doplnenie do 250 ml
- 1 balíček červeného tortového želé
- 1 zarovnaná PL cukru
Na čokoládovú náplň:
- 1 balenie krémovej čokoládovej náplne
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 zarovnané PL práškového cukru
- Na ozdobenie:
- 12 brusníc (z brusnicového kompótu)
- 2 PL čokoládovej náplne
- 40 g horkej čokolády
Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo alebo margarín a všetko krátko spracujeme elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni, potom na najvyššom stupni do hladka. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre pri 180°C, v teplovzdušnej pri 160°C, v plynovej na stupni 2-3) asi 35 minút.
2. Korpus necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke, odstránime formu a papier na pečenie a raz pozdĺžne rozrežeme. Z kompótu odoberieme 12 brusníc na ozdobenie.
3. Na prípravu brusnicovej náplne doplníme kompót vodou do 250 ml a spolu s tortovým želé a cukrom varíme asi 1 minútu. Náplň nanesieme na spodný plát korpusu.
4. Na prípravu čokoládovej náplne šľaháme krémovú náplň spolu so smotanou a cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni 4 minúty. Odoberieme 2 PL na neskoršie použitie. Polovicu náplne rozotrieme na brusnice, zľahka pritlačíme vrchnú časť korpusu. Zvyšnou náplňou potrieme povrch a okraje torty.
5. Na ozdobenie nastrúhame na hrubom strúhadle čokoládu. Z mikroténového vrecka odstrihneme malý rožtek, naplníme ho zvyškom náplne a vytvoríme hviezdy. Ozdobíme zvyšnými brusnicami, po obvode torty a na hviezdičky nanesieme strúhanú čokoládu. Tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky.
Tip: Namiesto brusníc môžeme použiť ríbezľový kompót.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr.Oetker