Slané bodky na pečive - čím všetkým posypať slané pochúťky?
Výsledkom každého gastronomického postupu, teda aj pečenia, sú dva výstupy: chuť a výzor.
Väčšina konzumentov dá pravdepodobne prednosť dobrej chuti, nech už je výsledok pečenia akokoľvek málo efektný na pohľad. Ale hovorí sa, že aj oči jedia, preto aj slané pečivo skrášľujeme na záver jeho prípravy posýpkami rôzneho druhu. Prečítajme si, načo sú dobré posýpky, okrem toho, že pečivo s nimi je krajšie.
Sezamové semienka
Patria medzi vôbec najzdravšie semienka. Obsahujú až 60 percent oleja, ktorý je veľmi zdravý, ale tiež sú bohaté na minerály (horčík, železo, mangán, meď, vápnik, fosfor a draslík). Najčastejšie nimi koreníme sladké a slané pečivo. Praženými semienkami môžeme posypať omeletu, šalát, mäso či majonézu.
Ľanové semienka
Ich liečebný účinok je daný vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín. Pridáva sa do pečiva, koláčov, kaší či polievok. Výborný je odvar alebo macerát pre svoje liečivé účinky. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry, zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov.
Rasca
V kuchyni sa používa veľmi často - ako korenie do zemiakov, kapusty, hubových pokrmov, do chleba a slaného pečiva, je nenahraditeľnou súčasťou pečiva, koreninových zmesí, omáčok, polievok, používa sa na konzerváciu či pri výrobe likérov. Rasca pôsobí na dobré zažívanie a bráni tvorbe plynov v tráviacom trakte.
Mak
Pridávame ho do buchiet a múčnikov, žemlí, ale aj sladkých nátierok. Semená maku tvoria asi z polovice oleje kyseliny stearovej, palmitovej a linolovej. Mak je výnimočný vysokým obsahom vápnika. Obsahuje ho dvanásťkrát viac ako mlieko, pôsobí proti osteoporóze, má priaznivý vplyv na stav vlasov, nechtov a zubov.
Mletá paprika
Je jedným z najrozšírenejších korení. Má sýtu červenú farbu a skvele sa hodí do mnohých slaných jedál. Toto zázračné korenie povzbudzuje krvný obeh a chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov, posilňuje imunitný systém a pomôže nám dlho si udržať mladistvý vzhľad pokožky.
Píniové semienka
Majú jemnú chuť, konzumujú sa surové, v kuchyni sa pridávajú do šalátov, plniek, omáčok, múčnikov, ryžových pokrmov aj k mäsu. Používajú sa na prípravu zeleného talianskeho pesta. Sú plné vitamínov skupiny B a obsahujú množstvo zinku. Sú známe ako korenie pri príprave delikatesných jedál.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK