Presunúť na hlavný obsah

Mango chráni imunitu, vlasom dodá farbu

Recepty

Presný pôvod manga nie je známy, isté je, že pochádza z južnej a juhovýchodnej oblasti Ázie.

Plody majú obličkovitý tvar, sú veľké 10 až 15 cm a sú sfarbené od zelenej cez žltú až do červenej. Mango je najlepšie konzumovať čerstvé, samotné alebo napríklad pridané do ovocného šalátu. Často sa tiež používa varené v pokrmoch. Používa sa tiež ako príloha k hydinovému mäsu, rybám alebo šunke. Mango je takisto vhodné na prípravu kompótov a džemov.

Ani mäkké, ani tvrdé
Účinky manga sú veľmi rozsiahle. Dodáva energiu, chráni sliznice a vďaka karoténu dodáva pokožke a vlasom farbu. Pomáha predchádzať infekciám a prechladnutiu, ale predovšetkým nám upokojí podráždené nervy. Zrelé mango nesmie byť ani mäkké, ale ani príliš tvrdé.

Omamná chuť a vôňa
Intenzívna aromatická vôňa manga zanechá v ústach dlho svoju chuť. Okrem neodolateľnej chuti vám mango poskytne hlavne vitamín B 6, B 3, A, E a vitamín C. Ďalej obsahuje niektoré účinné látky, minerálne látky a stopové prvky - karotén, horčík, mangán, zinok a veľké množstvo draslíka.

Rýchly recept: Lahodné prsia s opečeným mangom

Potrebujeme:
- 4 kuracie prsia
- stredne veľké mango
- 40 ml rastlinného oleja
- 40 g masla
- soľ 
- čierne korenie
- sušené bylinky podľa chuti (oregano, tymian, bazalka, petržlenová vňať)

Postup:

1. Kuracie prsia umyjeme a očistíme. Povrch každého rezňa zľahka nakrojíme (urobíme zárezy), osolíme a okoreníme.

2. Mäso posypeme pripravenými bylinkami a pokvapkáme trochou oleja. Vložíme do misy a necháme odležať.

3. Medzitým ošúpeme mango a nakrájame ho na menšie rezy. Potom mäso na panvici prudko opečieme, pridáme maslo, rezy manga a zvoľna dopečieme. Môžeme podliať trochou vody a podusiť.

Tip lenivého labužníka
Mango rozmixujeme dohladka, pridáme limetkovú šťavu a nasekanú mätu. Vodu zmiešame s cukrom na malej panvici a pripravíme tak tekuté sladidlo, ktoré potom prelejeme do zmesi. Hotový sorbet dáme na pár hodín do mrazničky a potom podávame.