S obdobím Vianoc je spojený aj strašiak detskej obezity
Nadchádzajúce vianočné sviatky znamenajú pre mnoho detí nielen radosť z očakávaných darčekov, ale aj riziko prejedania sa.
Upozorňuje na to primár pre liečebnú starostlivosť kliniky telovýchovného lekárstva a kardiovaskulárne rehabilitácie Fakultnej nemocnice v Olomouci Dalibor Pastucha, ktorý sa detskou obezitou dlhodobo zaoberá. Odolať preplneným tanierom by podľa neho deťom mali pomôcť najmä rodičia.
Riziko obezity u detí sa rok od roku zvyšuje, Svetová zdravotnícka organizácia ju dokonca označuje za epidémiu. Podľa Pastuchu sú rizikové nielen vianočné sviatky, ale celé zimné obdobie. "Súvisí to jednak s vrodenou potrebou ľudského organizmu sa na zimu zásobiť, jednak ale s tým, že chlad spôsobuje z fyziologického hľadiska ukladania tukov v tele vo väčšej miere ako v priebehu zvyšku roka," uviedol Pastucha, ktorý nedávno pokrstil svoju knihu Pohyb v terapii.
Počas vianočných sviatkov by rodičia mali dbať na vhodné stravovanie a vyhnať deti od televízie či počítačov von, aspoň na každodennú prechádzku. Za najväčší problém v boji proti detskej obezite označil laxný prístup rodičov detí s nadváhou a niekedy aj nie príliš aktívny prístup detských lekárov. Rodičia totiž často podliehajú nepravdivým dogmám, že deti z obezity vyrastú.
Naopak by si mali problém uvedomiť a myslieť na zostavovaní jedálnička či ponuke športových aktivít, ktoré sú dôležitou prevenciou. "Dieťa v domácnosti nerozhoduje o svojom jedálničku, ohrození sú rovnako chlapci i dievčatá. Rozdiel vo výskyte obezity medzi pohlaviami sa objavuje až v dospievaní, keď u dievčat je výskyt oveľa menší než u chlapcov," uviedol primár.
Podľa prieskumov žije viac obéznych detí na vidieku. Medzi obéznymi deťmi vo všeobecnosti nie sú výnimkou ani deti s hmotnosťou nad 100 kilogramov. Majú poškodenia kĺbov, bolesti chrbta, vysoký krvný tlak, zlé pečeňové funkcie či dýchacie ťažkosti a ďalšie zdravotné komplikácie.
Výrobcovia cukroviniek potvrdzujú, že vianočné pečivo možno napiecť aj zdravšie a podľa nových trendov vo výžive. "Pečieme jednak diabetické cukrovinky a potom aj zdravšie pečivo z chalvy a ražnej múky. Záujem o ne je vysoký a stále sa zvyšuje," uviedla Gabriela Drnovská z cukrárenskej výrobne Mamka v Olomouci.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK