Presunúť na hlavný obsah

Netradičné vianočné menu - dezert trikrát inak, ale delikátne!

Recepty

Receptov na sladké pochúťky nikdy nie je dosť. My vám ponúkame ešte tri - možno z nich stihnete niektorý pripraviť na štedrovečerný stôl či pre nedeľňajšiu sviatočnú návštevu.

Kokosové creme brullé

Potrebujeme:
- 500 ml smotany
- 70 ml kokosového mlieka
- 70 ml mlieka
- 130 g kryštálového cukru
- 8 žĺtkov

Postup:
1. Kokosové mlieko a smotanu dáme do hrnca variť. V miske si premiešame ručne žĺtka s cukrom. Keď je hmota zohriata na asi 90 stupňov, stiahneme ju z ohňa a pomaly pridávame k žĺtkom tak, aby sa žĺtky nezrazili.

2. Hmotou naplníme formičky a uložíme na plech, kde sme naliali teplú vodu asi do dvoch tretín výšky formičiek. V rúre rozohriatej na 105 stupňov pečieme 40 minút. Po vybratí necháme schladiť.

3. Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a opálime.


Jahodové tiramisu

Potrebujeme:
- 500 g mascarpone
- 7 žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- šťavu z 2 citrónov
- 500 g jahôd
- 500 g piškót

Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustého krému, pridáme mascarpone a krátko šľaháme.

2. V druhej nádobe vyšľaháme šľahačku a jemne ju zapracujeme do krému. Pridáme citrónovú šťavu a pripravený krém odložíme do chladničky.

3. Jahody vymixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a prepasírujeme. V pyré necháme odležať piškóty. Na spodok pohára dáme krém, naň navrstvíme piškóty, znova krém, piškóty a krém zhora posypeme kakaom.


Pena z čiernej a bielej čokolády

Potrebujeme:
- Pena z čiernej čokolády:
- 200 g čokolády
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 8 vajec
- Pena z bielej čokolády:
- 240 g bielej čokolády
- 100 g práškového cukru
- 0,04 l limoncella
- 300 g smotany na šľahanie
- Na ozdobu:
- lesné ovocie

Postup:
1. Pena z čiernej čokolády: Na pare rozpustíme cukor, maslo a čokoládu, potom postupne pridávame žĺtky, aby sa neuvarili v hmote.

2. Keď je hmota chladná, vmiešame do nej sneh z 8 bielkov. Hneď do polovice naplníme pohárik a necháme stuhnúť v chladničke.

3. Pena z bielej čokolády: Bielu čokoládu rozpustíme s cukrom a necháme trochu vychladnúť, ale nesmie stuhnúť. Vmiešame vyšľahanú smotanu, prilejeme trochu limoncella a nanesieme na stuhnutú penu z čiernej čokolády. Servírujeme s lesným ovocím.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Michal Pažák, šéfkuchár reštaurácie Carnevalle v Bratislave
Foto: Robert Huttner pre Pravdu