Cenné rady do kuchyne: Keď chystáte slané pečivo...
Viete, ako upiecť slimáky z lístkového cesta a ktorý syr sa hodí do slaných pochúťok?
Slovenský rokfort
Lístková procedúra
Lístkové cesto dnes už väčšinou kupujeme hotové. Jeho výroba prebieha na špeciálnych linkách, kde dochádza k opakovanému vaľkaniu a preklápaniu. Tento proces sa nazýva laminácia a dá sa ním vytvoriť až 80 tenkých vrstiev. Pri pečení je kvalita týchto vrstiev kľúčovým faktorom výsledku.
Ako upiecť slimáky
Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme kečupom, posypeme korením, rozložíme naň šunku, tú posypeme nastrúhaným syrom, zvinieme ako závin a nakrájame centimetrové plátky. Tie uložíme rezom na plech s papierom na pečenie a upečieme pri vyššej teplote.
Šup do chladničky
Ak chcete koláč po upečení a vytiahnutí z rúry ľahšie dostať z formy alebo z plechu, vložte formu vymastenú tukom pred pečením na chvíľu do chladničky a až potom vysypte múkou. Koláč ľahko a rýchlo vyklopíte.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK