Päť vecí, ktoré potrebujete pri príprave slaného pečiva
Ak ešte plánujete dnes napiecť rýchle slané pochúťky, mali by ste sa pozrieť do skrine a chladničky, či vám nechýbajú potrebné suroviny.
Múka
Ostrôžka
Veľmi užitočný pomocník na krájanie pripraveného cesta, výsledný tvar slaných tyčiniek býva pri použití ostrôžky (radielka) efektný, okraje pekne zúbkované.
Rastlinný tuk
Do cesta, či už slaného, alebo sladkého, sa pridáva viac rastlinného tuku ako do iných pokrmov. Naše staré mamičky však používali najmä maslo a aj mnohé dnešné gazdinky dávajú prednosť tradícii.
Tvrdý syr
Pridáva sa nielen do cesta, ale pre mnohé druhy slaného pečiva slúži ako koncová posýpka. Syr pridáva upečeným koláčikom peknú zlatistú farbu.
Soľ
Podobne ako syr, aj soľ sa pridáva do cesta, ale jej hrubozrnným variantom sa pečivo často posýpa. Platí však staré známe: všetkého veľa škodí.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK