Presunúť na hlavný obsah

Telové maslá pohladia vaše telo

Móda a krása

Viete, čo sú telové maslá a ako by ste ich mali skladovať?

Počuli ste už o telových maslách? Zrejme áno... Pre pokožku sú vhodné najmä pre skvelé hydratačné vlastnosti. Nie je však telové maslo ako maslo. Čo by ste mali skôr, než si nejaké vyberiete, vedieť? Aby nestratili svoje vzácne vlastnosti, mali by byť spracované pod teplotou nižšiou ako štyridsať stupňov Celzia. Ak by sa spracovávali pri vyššej teplote, prišli by o veľkú väčšinu antioxidantov, vitamínov a živých kultúr. Príkladom je za studena lisovaný olivový olej, ktorý je už dávno považovaný za efektívny prostriedok proti vráskam, pretože je najlepším zdrojom prírodného vitamínu E. No zároveň je aj extrémne citlivý na teplotu a svetlo a pri vyššej teplote sa znehodnocuje.

Zohrievané oleje a tuky používané v kozmetických výrobkoch, aj v tých prírodných, sú jedným z najhorších znehodnocovateľov krásy pokožky. Obsahujú totiž toxické nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa môžu absorbovať do bunkových membrán a tým spôsobovať ich oslabenie a poréznosť.

Zohrievanie olejov a tukov takisto vedie k tvorbe voľných radikálov - nestabilných kyslíkových molekúl, ktoré stratili elektróny. Kolagén a bielkovinové molekuly tvoria 80% dermis (vrstva kože pod vrstvou epidermis, ktorá obsahuje spojivové tkanivo a chráni telo od stresu a napätia) a sú náchylné na poškodenia spôsobené voľnými radikálmi, čo následne vedie k tvorbe vrások, stuhnutému kolagénu a nehojacim sa jazvám.

Ako treba maslá skladovať? Nádobku starostlivo uzatvárajte, maslo musí byť chránené pred kyslíkom, pretože ten ničí nenasýtené mastné kyseliny. Skladovať sa musia v tme – svetlo je nepriateľ plnohodnotných olejov, pretože mnohonásobne urýchľuje reakciu mastných kyselín so vzdušným kyslíkom. V studenom oleji či masle prebieha omnoho menej reakcií vedúcich k ich znehodnoteniu.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock