Presunúť na hlavný obsah

Vianočné menu podľa šéfkuchára Tomáša Zapletala

Recepty

"Slovenské vianočné menu nie je len klasika - kapor a šalát, ale veľmi dobrá ryba je aj šťuka," myslí si šéfkuchár Tomáš Zapletal.

Hlava kuchyne v reštaurácii ParCafe v Bratislave pripravila vianočné menu podľa vlastnej chuti. Ak sa ešte len chystáte začať sa dnes zvŕtať v kuchyne, môžete sa inšpirovať.

Vianočná kapustnica

Suroviny:
- 300 g kyslej kapusty
- 1 menšia cibuľa
- 20 g mletej červenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 15 g sušených dubákov
- 200 g údených rebier
- 2 bobkové listy
- 200 g zemiakov
- 1 sušená klobása

Postup:
1. Pripravíme si cibuľovo-paprikový základ, zalejeme vývarom, do hrnca vložíme údené rebrá, pridáme koreniny a spolu varíme.
2. Po uvarení kosti vyberieme, vložíme kapustu, obraté mäso a klobásu, sušené hríby ktoré sme si vopred namočili do studenej vody.
3. Polievku môžeme dohustiť nastrúhaným zemiakom.

Grilovaná šťuka na bylinkách

Suroviny:
- 600 g filiet zo šťuky
- 1 vetvička byliniek (tymian, rozmarín)
- cesnak
- soľ na dochutenie
- mleté čierne korenie
- 50 ml olivového oleja

Zemiakový šalát:
- 600 g zemiakov
- 150 g majonézy
- 100 g mrkvy
- 50 g hrášku
- kôpor na ozdobu
- petržlenová vňať

Postup:
1. Šťuku opečieme na panvici s bylinkami a cesnakom. Potom ju dáme piecť do rúry na osem minút pri 180 stupňoch.
2. Zemiakový šalát: Zemiaky uvaríme v šupke, pokrájame, pridáme zeleninu, osolíme, okoreníme, vložíme majonézu a posekanú petržlenovú vňať. Premiešame a necháme odležať štyri hodiny v chlade. Ozdobíme kôprom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Tomáš Zapletal, šéfkuchár reštaurácie ParCafe v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu