Citrón – parfum kuchyne
Pôvod citrónovníka nie je jasný, diskutuje sa o oblastiach v Indii alebo Iráne.
V staroveku boli citróny využívané na dekoratívne účely a v lekárstve. V kuchyniach sa dnes z citróna používa šťava, dužina i kôra. Citrón má charakteristickú arómu a chuť, zeleninové, ovocné alebo mäsové šaláty, omáčky, strukoviny, zmrzliny a kokteily sú bez citróna mdlé. Kôra sa pridáva do múčnikov, vianočného pečiva, koláčov či krémov. Citrón je tiež neoddeliteľnou súčasťou mäsitých pokrmov, osobitne rýb.
Ochranca pečene
Citrón obsahuje až 90 percent vody. Zvyšok tvorí veľké množstvo organickej kyseliny citrónovej, vápnik, minerálne látky a vitamín C. Pomáha pri žalúdočných nevoľnostiach, zápche a ak pravidelne pijeme šťavu z citróna zriedenú vodou, posilníme svoju pečeň, obmedzíme tvorbu žlče, ale aj zmiernime bolesti hlavy.
Žltý i zelený
Najbežnejší je citrónovník limónový. Má žltú šupku, žltú dužinu a býva až agresívne kyslý. Ďalším podobným druhom je citrónovník limetka. Ten má malé guľaté plody, tmavozelenú kôru a zelenú dužinu. Je veľmi aromatický.
Rýchly recept
Morčacie karí s kokosovým mliekom a citrónom
Pre 4 osoby potrebujeme:
800 g morčacích rezňov
2 cibule
4 citróny
2 strúčiky cesnaku
3 PL karí
50 g masla
200 ml kokosového mlieka
kocka kuracieho bujónu
zväzok čerstvého koriandra
čierne korenie
Postup:
1. Marináda: cesnak a jednu cibuľu olúpeme a nakrájame. Koriander umyjeme a nasekáme, časť necháme na ozdobu. Vytlačíme šťavu z citrónov, pridáme korenie a všetko zmiešame.
2. Morčacie rezne nakrájame na veľké kocky, v mise zalejeme marinádou a necháme odpočinúť v chladničke. Druhú cibuľu opražíme na masle, posypeme karí korením a zamiešame. Pridáme kocky mäsa v marináde, 200 ml vody a podlejeme bujónom.
3. Prikryjeme a necháme 20 minút povariť na slabom ohni. Pridáme kokosové mlieko a pokračujeme vo varení ešte 10 minút.
Tip lenivého labužníka
Varené citróny rozpolíme, zvnútra vyrežeme dužinu, zo zvyšnej kôry odstránime biele horké časti, tenkú kôru nakrájame najemno a pridáme do misy spolu s artičokami, všetko premiešame a pridáme trochu čerstvej citrónovej šťavy, šalát prikryjeme, dáme vychladiť a podávame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK