Presunúť na hlavný obsah

Paradox šampusu a čo so silvestrovskou opicou?

Recepty

Aké následky vítania nového roku môžete očakávať a bez čoho sa na Silvestra nezaobídete?.

Pripíjanie a jeho následky


Paradox šampusu
Hoci sa vynález šampanského pripisuje Francúzovi Perignonovi, traduje sa, že paradoxne strávil veľa času tým, že sa snažil zo svojho vína odstrániť bublinky, ktoré sa v ňom tvorili prirodzenou cestou a ktoré boli považované za nežiaduce. Trvalo asi dvesto rokov, kým sa výroba šampanského vyvinula od metódy "pokus – omyl" s pridávaním cukru k overenému spôsobu výroby kvalitného priezračného šumivého vína.

Čo s opicou
Najlepšie je, aby človek k opitosti vôbec nedospel a pil len rozumné množstvo alkoholu. Keď sa to však nepodarí, najlepším liekom na opicu je veľké množstvo tekutín, najradšej čistej vody, prípadne ovocného čaju a dostatok spánku. Vytriezvenie urýchli aj silná káva, veľká porcia mäsového vývaru, poriadna dávka vitamínu C, kyslé uhorky alebo zavináč.

5 vecí, ktoré budete na Silvestra potrebovať

Šunka
Má veľmi významné miesto medzi mäsovými výrobkami, všestranné využitie a nemôže chýbať na silvestrovskom stole ako súčasť rôznych pochúťok.

Pištoľ na zdobenie
Neoceniteľný pomocník pri konečnom parádení lahôdok či chuťoviek. Plníme ju pripravenými penami a kúzlime ňou pekné "čiapočky".

Sendvič
Toto jednoduché pečivo na sviatočnom stole má dlhú históriu a mnohostranné využitie pri príprave rýchlych a lacných pokrmov, obložených chlebíčkov a chuťoviek.

Olivy
Svojskú chuť zrelých olív sme si osvojili už aj v našich končinách a pridávame ich do rôznych dobrôt alebo ich používame ako zdobiaci prvok.

Vlašské orechy
Podobne ako olivy, aj jadrá vlašských orechov majú dôležitú funkciu ako "čerešničky na torte" pripravených pokrmov na silvestrovskom stole.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK