Silvestrovské nápoje: Pili ste už Noc a deň?
Šampanské sa vám zdá nudné? Skúste tieto veselé nápoje.
Silvestrovské bowle
Príprava: 10 minút
Potrebujeme:
700 ml suchého sektu
400 g zmesi kompótového ovocia (liči, papája, čerešne)
300 ml bieleho vína
200 ml pomarančovej šťavy
200 ml bieleho rumu
2 PL trstinového cukru
Postup:
1. Ovocie aj s nálevom nalejeme do sklenenej misy a zalejeme bielym vínom a pomarančovou šťavou.
2. Pridáme trstinový cukor a biely rum, premiešame a misu uložíme na hodinu do chladničky.
3. Pred podávaním bowle doplníme vychladeným sektom a porcelánovou alebo sklenenou naberačkou ho nalievame do pohárov.
Slovenský grog
Príprava: 5 minút
Potrebujeme:
50 ml slivovice
20 ml griotky
kocka cukru
koliesko citróna
50 ml vody
Postup:
Vodu prevaríme s cukrom, pridáme všetky ostatné suroviny, prehrejeme a podávame.
Sviatočný mok
Príprava: 5 minút
Potrebujeme:
100 ml silnej čiernej studenej kávy
20 ml vína sherry
20 ml koňaku
kl smotany
ľad
Postup:
Do pohára na miešanie vložíme niekoľko kociek ľadu, prilejeme čiernu kávu, koňak, víno a smotanu. Ľahko zamiešame a prelejeme cez sitko do vyššieho pohára.
Noc a deň
Príprava: 5 minút
Potrebujeme:
plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
nastrúhaná čokoláda
rum
šľahačka
Postup:
Do vyššieho pohára nalejeme do polovice sladené mlieko a rovnaké množstvo rumu. Drink ozdobíme šľahačkou a nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou.
Ananás v gine
Príprava: 8 minút
Varenie: 10 minút
Potrebujeme:
150 g čerstvého ananásu
200 g práškového cukru
2 PL citrónovej šťavy
0,5 l ginu alebo borovičky
Postup:
1. Na kocky nakrájaný ananás zasypeme cukrom a zalejeme 300 ml vody. Povaríme 10 minút, necháme vychladnúť a premiešame s citrónovou šťavou a alkoholom.
2. Naplníme do pohárov, uzavrieme viečkom a uložíme v chlade a tme. Ananás v gine je výborný do silvestrovského bowle.
Punč z bieleho vína
Príprava: 5 minút
Varenie: 3 minúty
Potrebujeme:
1 l bieleho vína
250 g cukru
šťava z jedného citróna
kúsok celej škorice
3 - 4 klinčeky
100 ml šumivého vína
Postup:
1. Do vína pridáme cukor a necháme ho prevariť. Keď sa začne tvoriť pena, pridáme kúsky umytej citrónovej kôry, škoricu, klinčeky a necháme prevrieť.
2. Precedíme a prilejeme šumivé víno. Podávame s plátkami citróna.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK