Presunúť na hlavný obsah

Pätnásť krokov k zdravej a štíhlej línii

Zdravie a relax

Tak čo, milé dámy? Aj tento rok ste sa zaradili do skupiny tých, ktorí plánujú s príchodm nového roka zhodiť pár kilogramov? Minimálne tie, ktoré pribudli sviatočným pojedaním...

Nuž, nie ste žiadna výnimka. Faktom však je, že mnohé z nás majú s podobným predsavzatím problémy. Pokiaľ chcete dosiahnuť čo najväčší úspech, mali by ste si osvojiť niekoľko dôležitých pravidiel. "Nejedzte rýchlo a hltavo, doprajte si na jedlo čas. Pocit sýtosti nenastáva hneď, ale približne až po dvadsiatich minútach," upozorňuje MUDr. Katarína Babinská, odborníčka na výživu.

Podľa konzultantky, ktorá spolupracuje so spoločnosťami Penam a Hyza, je tiež dôležité obmedziť spôsoby prípravy jedál, ktoré zvyšujú jeho kalorickú hodnotu. "Vyhnite sa vyprážaným jedlám, uprednostnite varenie, dusenie (na pare) či pečenie," odkazuje Babinská. 

Tu ponúkame jej pätnásť krokov k zdravej a štíhlej línii:

1. Jedlo vnímame ako pôžitok a ľahšia strava nás vôbec nemusí o tento príjemný pocit ochudobniť. Existuje množstvo chutných a aj na pohľad lákavých pokrmov, ktoré sú  zdravé a umožňujú i schudnúť.

2. Naplánujte si 3 - 5 jedál denne v pravidelných časových odstupoch – vyhnete sa tak náhlemu "vlčiemu" hladu. Jedávajte však menšie porcie ako zvyčajne.

3. Nevynechávajte raňajky. Ak vám skoro ráno nechutí, dajte si ich o čosi neskôr. Kto raňajky úplne vynecháva, je náchylný prejedať sa v popoludňajších alebo večerných hodinách.

4. Vašim hlavným jedlom by mal byť kompletný ľahký obed. Vhodné sú zeleninové polievky bez zápražky. Obmedzujte najmä prílohy (ryža, zemiaky, knedle, cestoviny a pod.). Večerajte striedmo.

5. Do stravy zaraďujte čo najviac zeleniny. Má nízky obsah energie a telu poskytuje množstvo potrebných živín – vitamínov, minerálov a vlákniny. Dva až trikrát denne jedávajte ovocie.

6. Každodennou súčasťou stravy má byť i mlieko, mliečne výrobky alebo syry. Dobrou voľbou sú polotučné alebo nízkotučné druhy.

7. Pri výbere mäsa volíme predovšetkým kuracie (bez kože!) a morčacie mäso, ktoré majú najnižší obsah energie. Jedálny lístok spestrí hovädzie alebo bravčové mäso, dôraz kladieme na výber kvalitných druhov s nižším obsahom tuku a teda aj kalórii. Z mäsových výrobkov preferujte hydinovú šunku. Vítanou súčasťou výživy sú ryby, najlepšie druhy s nižším obsahom tuku (napr. filé z tresky).

8. Do stravy zaraďujeme výživovo hodnotné  druhy chleba a pečiva (celozrnné, grahamové, s obsahom raže, semienok, ovsených vločiek či otrúb- skúste napríklad Penam Chlieb kráľovský pšenično-ražný). Majú vyšší obsah vlákniny, ktorá podporuje navodenie pocitu sýtosti. Navyše, sú bohatšie na vitamíny a minerálne látky, ktoré sa v našej strave zvyčajne nachádzajú v menšom množstve ako potrebujeme.

9. Uprednostnite postupy, pri ktorých použijete čo najmenej tuku, ako varenie, dusenie (na pare), pečenie. Vyhnite sa vyprážaným jedlám.

10. Vyberajte si výrobky, ktoré majú nižší obsah energie – energetická hodnota býva uvedená na obale potravín.

11. Nejedzte rýchlo a hltavo, doprajte si na jedlo čas. Pocit sýtosti nenastáva hneď, ale približne až po 20 minútach. Ak zjete porciu príliš rýchlo, hrozí, že skôr než pocítite sýtosť, zjete viac, ako je potrebné a zdravé.

12. Dodržiavajte pitný režim. Ideálnym nápojom je voda alebo minerálne vody, vhodné sú bylinkové a ovocné čaje, ktoré majú lahodnú chuť i bez prisladenia.

13. Ak vás prenasleduje neodolateľná chuť na sladké, dajte si ovocie, alebo si pripravte sladkosť z hodnotných zložiek, ako ovocie, tvaroh, jogurt. Siahnuť môžete aj po výrobku z celozrnných cereálií s prísadou ovocia, medu, tmavej čokolády či orechov. Aj "zdravšie" sladkosti by sme však mali jesť s mierou.

14. Do odľahčenej stravy nepatria ťažké mastné pokrmy, vyprážané jedlá, údeniny, krémové zákusky, biele tukové pečivo, sladené nápoje, majonéza a podobné „kalorické bomby“.
 
15. Nezabúdajte na každodennú dávku pohybu.
 
Text: gj, pre oŽene.sk, s pomocou tlačových materiálov
Foto: SHUTTERSTOCK