Doprajte si novoročný detox
Sviatky sa skončili. Šťastní sú tí, ktorých pri pohľade na prehnuté stoly jedlom prechádzala chuť a zmohli sa len na dzobkanie ovocia.
Takí na konci roka nepriberú, je ich však zanedbateľná menšina.
Vy si radšej po konci roka naordinujte dvojtýždňovú detoxikačnú kúru. Najlepšie hneď na jeho začiatku. V žiadnom prípade ju neporušte. Telo sa vám za ňu odvďačí, bude celkom vyčistené. Štrnásť dní a dosť. Základom kúry je mrkva a zeler. Piť budete sirup, ktorý si z nich doma vyrobíte.
Mrkva a zeler majú silu vyplaviť z tela jedovaté látky a naštartovať metabolizmus. Mrkva sa používa pri akejkoľvek detoxikácii, je to najvhodnejšia koreňová zelenina, na detoxikáciu ako stvorená. Obsahuje betakarotén vhodný na oči, pleť, vlasy a nechty. Zeler zas urýchľuje zbaviť sa škodlivých látok, podporuje trávenie a bráni vode, aby sa v tele ukladala.
Na sirup budete potrebovať 250 gramov nakrájanej mrkvy, rovnaké množstvo zeleru, 3 polievkové lyžice olivového oleja, trochu pomarančovej a citrónovej šťavy (každej asi 2 dcl) a 500 gramov medu. Mrkvu so zelerom opražte na olivovom oleji a uvarte do mäkka. Šťavy nalejte do misky. Zeleninu rozmiešajte na kašu a pridajte do ovocnej šťavy. Všetko premiešajte medom a pretlačte cez sitko. Množstvo sirupu vydrží na dva týždne. Užívať ho budete po lyžičkách – trikrát denne jednu.
Nezabudnite. Pri detoxikácii je dôležité aj to, čo celý deň jete. Piť zdravý sirup a zajedať ho vyprážanými rezňami, to by nemalo žiaden efekt. Dbajte na pitný režim, vypite počas detoxikácie dva a pol litra minerálky alebo nesladených nápojov denne – povolené sú bylinkové čaje, voda a nesladené ovocné šťavy. Úplne vynechajte alkohol, kávu, nikotín a tučné jedlá.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK