Presunúť na hlavný obsah

Whisky dodá jedlu výnimočnú chuť

Recepty

Whisky v kuchyni nemusí zostať len vo fľaši.

Kvalitný mok jedlu dodá výnimočnú chuť, hovorí Lynne Tolleyová, praneter slávneho Jacka Daniela. Profesionálna ochutnávačka a majiteľka vychýrenej reštaurácie v Tennessee, ktorá nedávno navštívila Bratislavu, vám ponúka niekoľko zaujímavých receptov.

Old No. 7 Flank Steak

Príprava: 20 minút
Odležanie: 24 hodín
Pečenie: 20 minút
Náročnosť: 2

Pre 4 osoby potrebujeme:
700 g čistého mäsa na stejky (sviečkovica alebo roštenka)
1 strúčik mletého cesnaku
1 ČL suchej horčice
1/4 hrnčeka whisky Jack Daniel´s
1/4 hrnčeka rastlinného oleja
2 PL masla
šalát a čerstvo mleté korenie

Postup:
1
Steak z oboch väčších strán narežeme ostrým nožom, asi 3 mm hlbokým rezom v takzvanom diamantovom tvare.
2 Mletý cesnak ešte popučíme s horčicou a následne zmiešame s whisky Jack Daniels. Pripravenou zmesou polejeme narezaný stejk a dáme ho zachladiť na celú noc. Pred varením ho však na dve hodinky vyberieme a necháme ho na ten čas postáť pri izbovej teplote.
3 Pečieme pri vysokej teplote 3 až 5 minút z každej strany, počas pečenia potierame maslom. Stejk okamžite narežeme na kúsky, použijeme priečny rez po vyznačenom diamantovom vzore. Osolíme, okoreníme.

Náš tip:
Odporúča sa gril s použitím dreveného uhlia alebo plynu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Zdeno Gáfrik pre magazín Pravdy
Recept a foto: z knihy Varenie s Jackom od Lynne Tolleyovej