Kivi – chutné zelené vajce
Kivi (pôvodne čínsky egreš) dostalo svoj nový názov podľa národnej vtáka Nového Zélandu.
Až v roku 1974 sa jeho meno stalo oficiálnym obchodným menom. Tradičné zelené kivi je oválne, má hnedú a chlpatú šupku. Šupka nie je škodlivá a dá sa jesť. Kivi je tvrdé a postupom času mäkne a dozrieva. Najlepšie chutí v čerstvom stave, ale môžeme z neho robiť i kompóty, koláče, ovocné dezerty, marmelády, používa sa na zdobenie dezertov a výrobkov studenej kuchyne. Používa sa aj pri výrobe džúsov alebo ako prísada miešaných kokteilov.
Vytrvalé ovocie
Plody by sme pri výbere mali len zľahka ohmatať. Príliš tvrdé kivi je ešte nezrelé, má menej šťavy a je kyslejšie, ale jesť sa dá. Môžeme ho však pokojne kúpiť a nechať doma v teple dozrieť. A pri teplote okolo 1 °C a 80 – 90 percentnej vlhkosti vzduchu vydrží až 5 týždňov.
Nositeľ optimizmu
Len máloktoré ovocie obsahuje toľko vitamínu C ako kivi. Vďaka tomu, aj v kombinácii s horčíkom, podporuje kivi látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém, zlepšuje videnie, pomáha zvládať stresy, zvyšuje schopnosť sústrediť sa a podporuje tvorbu hormónov dobrej nálady.
Rýchly recept:
Šunkové závitky s kivi
Potrebujeme:
10 plátkov šunky
300 g tvarohového syra typu cottage
3 plody kivi
2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
2 štipky soli
kôra z jednej limetky
kivi na ozdobu
Postup:
1. Kivi ošúpeme a nakrájame nadrobno. Nasypeme ho do misy, pridáme k nemu tvarohový syr cottage a čerstvo nastrúhaný chren.
2. Zmes osolíme, pridáme nastrúhanú kôru z limetky, všetko dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť.
3. Zmesou natrieme plátky šunky (najlepšie v tvare štvorca) a zrolujeme ich. Naservírujeme ich na tanier a ozdobíme plátkami kivi. Hneď podávame.
Tip lenivého labužníka
Tri zrelé plody kivi ošúpeme a nakrájame na štvrtky, rozmixujeme ich s vychladeným mliekom, jogurtom a práškovým cukrom, dáme do chladničky poriadne vychladiť a podávame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK